VVD en PvdA willen wetenschap en techniek op basisscholen - Hoofdinhoud
in Politiek, In de kamer
Alle basisscholen moeten wetenschap en techniek gaan onderwijzen. Aankomende leerkrachten moeten daarvoor op de Pabo worden klaargestoomd. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daarvoor een voorstel ingediend. In 2016 komt Nederland zo'n 170.000 aankomende technici tekort die variëren van beroeps tot wetenschappelijk opleidingsniveau. Momenteel gaan er te veel technici verloren op de basisschool.
De coalitiepartijen willen dat alle basisscholen serieus werk van wetenschap en techniek gaan maken. In het herfstakkoord is 100 miljoen extra vrijgemaakt voor begeleiding van startende bèta-leraren en jonge academische leraren in het voorgezet onderwijs. Tweede Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Tanja Jadnanansing (PvdA) willen dat binnen de beschikbare middelen de nadruk komt te liggen op technieklessen voor Pabo-studenten.
VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas: ,,Momenteel worden veel technici al ‘afgeschreven’ voordat hun talent ook maar ontdekt is. Dit komt vooral omdat leerkrachten op basisscholen onvoldoende kennis hebben voor het geven van technieklessen. Hierdoor gaat er in een vroeg stadium al veel aandacht voor techniek en wetenschap verloren en lopen we veel talent mis.”
De lessen hoeven volgens haar ‘absoluut geen rocket science te zijn’, maar kunnen wel interessante basisprincipes vormen. ,,Leer kinderen over de werking van ons zonnestelsel of de zwaartekracht. Laat ze op een laagdrempelige manier kennismaken met de wereld van de wetenschap en techniek!”, aldus het VVD-Kamerlid.
Cito
Lucas stelt ook dat de cito-toets geen uitkomst biedt voor de technici in spé. Het zwaartepunt ligt volgens Lucas momenteel teveel op spelling en taal. ,,De cito-toets moet wat ons betreft een stuk evenwichtiger. Momenteel ligt de nadruk op vijf taalonderdelen en één rekentoets. Indien je als kind op taal slechter scoort maar wel goed bent op rekenen en misschien wel techniek of wetenschap wordt er vooral de nadruk gelegd op waar het niet goed gaat, in plaats van waar je talenten liggen."
De coalitiepartijen VVD en PvdA onderstrepen met dit voorstel het masterplan 'naar 4 op de 10' dat eerder dit jaar werd gepresenteerd door de 9 topsectoren. In het masterplan wordt de ambitie uitgesproken om het percentage afgestudeerden van een bèta of technische opleiding van 25% nu, naar 40% in 2025 te verhogen.