Weblog week 28 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 6 juli 2015.

Afgelopen woensdag stemde de Tweede Kamer over de nieuwe Wet natuur en alle hierop ingediende amendementen en moties. We hebben daar helaas geen meerderheid voor gekregen ondanks de verkiezingsbeloftes van onder meer regeringspartij PvdA. Het traditionele denken heeft al wel geleid tot goeie beloftes, maar het heeft nog niet geleid tot het lef om die ook waar te maken. Wordt vervolgd!

Onze film One Single Planet werd afgelopen week in de centrale hal van het Europees Parlement in Brussel op grote schermen vertoond. One Single Planet brengt een andere boodschap dan de conventionele politici in het Europees Parlement gewend zijn: namelijk dat een andere omgang met onze planeet absoluut noodzakelijk is. "Als alle mensen zouden leven als een gemiddelde Europeaan, zouden we vier aardbollen nodig hebben. Maar we moeten het doen met één enkele planeet en de planeet met ons," zei PvdD Europarlementariër Anja Hazekamp in haar speech tijdens de opening van de expositie.

Karen Soeters, directeur van het wetenschappelijke bureau van onze partij, was natuurlijk ook bij de opening aanwezig en ging in haar speech dieper in op de gevolgen van onze huidige leefstijl: “De huidige impact van de mens op de aarde wordt door wetenschappers omschreven als 'gevaarlijk'. Toenemende vluchtelingenstromen en gewapende conflicten worden voorspeld als gevolgen van de klimaatverandering die de mens op dit moment veroorzaakt.” Het is fantastisch dat One Single Planet in het Europees Parlement vertoond werd. Ik ben heel trots!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Anja Hazekamp en Karen Soeters bij de opening van One Single Planet expositie in het Europees Parlement

Ik heb al vaker in mijn weblogs vertelt over onze wens voor een importverbod voor jachttrofeeën, zoals ivoor, tijgervellen en neushoornhoorn. Deze legale import onder de noemer ‘ persoonlijk bezit’ wordt misbruikt door criminelen. De motie die we gezamenlijk met de VVD hebben ingediend voor een importverbod heeft steun van een Kamermeerderheid gekregen! Het kabinet moet nu een plan van aanpak maken om de import van jachttrofeeën tegen te gaan zowel op nationaal als Europees niveau. En dat is hard nodig ook, want wildlife crime is een serieuze bedreiging voor de biodiversiteit. Jaarlijks worden tot 30.000 olifanten gestroopt. In Zuid-Afrika zijn het afgelopen jaar 1215 neushoorns gestroopt en in West-Afrika leven nog slechts 400 wilde leeuwen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Er is een heuse hittegolf in Nederland gaande. Daarom moet er een uitrijverbod voor diertransport op te hete dagen komen. Dieren staan soms urenlang in veewagens zonder water te wachten voor een grensovergang of op de parkeerplaats van een slachthuis. Transport tijdens hoge temperaturen leidt vaak tot oververhitte dieren, hijgend van de dorst op elkaar gepropt. Dieren lijden bij 25 graden Celsius al aan benauwdheid of uitputting. Op deze beelden is te zien hoe ernstig dieren te lijden hebben onder hoge temperaturen. Ik vind dit onacceptabel en wil dat er een verbod op veetransporten op de dagen dat de temperatuur boven 25 graden Celsius komt. Mijn aangenomen motie voor strengere regels omtrent diertransport wordt nog steeds niet uitgevoerd door de staatssecretaris. Enkel controles volstaan niet op dit soort risicodagen, dus ik roep de staatssecretaris op om onze motie nou eindelijk eens uit te voeren!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Het zomerreces is inmiddels begonnen. In de zomerperiode verschijnt er geen Worldlog, dus graag tot september!

Groeten, Marianne