Bron:
Blog Brigitte van der Burg
|
Door: Brigitte van der Burg
|
Twee weken geleden hebben we de kans gehad om met sommigen van u intensief van gedachten te wisselen op het VVD-bestuurderscongres in het mooie Papendal. De decentralisatie-workshop die ikzelf gegeven heb samen met collega-Kamerleden Sjoerd Potters en Chantal Nijkerken- de Haan werd goed bezocht. Zelf hecht ik enorm aan bijeenkomsten als deze. Het doet me vooral deugd om te zien hoe enthousiast onze raadsleden en wethouders zijn, welke lokale innovatie er nu al is en hoe lokale samenwerkingsverbanden worden gesmeed om samen als VVD'ers te werken aan een liberale jeugdhulp en -bescherming. Een mooi voorbeeld hiervan is te vinden in de H10-gemeenten, de gemeenten rondom Den Haag. Hier hebben een aantal lokale enthousiaste raadsleden, Hatte van der Woude en Geraldine van der Knaap, de handen ineen geslagen en de VVD-raadsleden en wethouders uitgenodigd voor een bijeenkomst om samen voor hun regionale samenwerkingsverband een strategie uit te zetten. Daarna werd via meerdere kanalen contact gehouden. Ook heel belangrijk was te zien dat er van hetzelfde samenwerkingsverband in verschillende gemeenten door griffiers en vooral wethouders een ander beeld werd gegeven. Het voorlopige resultaat is dat door middel van amendementen op zowel de lokale als regionale inkoopkaders fantastische stappen zijn gezet en deze gemeenten volgend jaar al gaan inkopen op basis van outcome-criteria. Zo zien we maar weer: Er zit een enorme hoeveelheid enthousiasme, werklust, kennis en vooral doorzettingsvermogen in onze partij. Kortom, bundel deze kennis, houd vast aan je punt, help en inspireer elkaar!
Dan zijn er nog een tweetal zaken die recent zijn opgespeeld en de aandacht verdienen. Allereerst is er duidelijkheid gekomen over de overgang naar het objectieve verdeelmodel. In verschillende samenwerkende regio's en gemeenten ontstonden zorgen over de plotselinge overgang en de eventuele grote budgetkortingen die dit met zich mee zou brengen. Deze terechte vrees is besproken in het algemeen overleg Decentralisatie Jeugdzorg van 29 april. Ik heb hier aan de staatssecretaris van VWS de toezegging gevraagd om realistische overgangstermijnen te hanteren in plaats van 1 tot 2 jaar en te kijken naar de kortingen. De staatssecretaris is daarop met VNG overeen gekomen dat in plaats van de voorgenomen 2- jaarovergangstermijn, net als in de WMO, wordt uitgebreid naar 4 jaar. Dit om de landing te verzachten en deze regio's en gemeenten tijd te geven om zich aan te passen. Nadeelgemeenten kunnen er bovendien maximaal 15 euro per jaar op achteruitgaan per inwoner, zo is nu bepaald.
Een tweede zorgenkind was de vermeende korting op het macrobudget jeugd. Het kabinet heeft recent besloten de voorgenomen korting op het jeugdbudget van gemeenten voor dit jaar niet door te laten gaan. Daarnaast ligt er een stevige afspraak voor de toekomst: gemeenten worden niet jaarlijks geconfronteerd met onzekerheden door wat er in andere domeinen (Wlz, ZvW) gebeurt. Goed nieuws dus voor de continuïteit in uw gemeente!
Tenslotte kan ik een vooraankondiging doen: Na de zomer zal ik, samen met mijn fractiegenoten op het terrein van de decentralisaties, weer enkele bijeenkomsten organiseren. Na een periode van wetgeving en transitie kijken wij er naar uit om van u te horen hoe de zaken ervoor staan en samen te bouwen aan een geslaagde transformatie!
|