Weg naar kernbom Iran ligt nog steeds open

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 17 juli 2015, 23:35.

In augustus 2002 werd de wereld opgeschrikt door een verontrustend bericht: Iran bleek op twee locaties plutonium (in Arak) en verrijkt uranium (in Natanz) te produceren. Meer dan voldoende om de vrees te voeden dat de fundamentalistische ayatollahs in Teheran uit waren op de ontwikkeling van kernwapens.

Ruim 12 jaar aan getouwtrek later werd afgelopen week een akkoord gesloten over het nucleaire programma van Iran. De kern van de ruim 150 pagina's aan afspraken is dat Iran de productie van nucleair materiaal zal beperken in ruil voor het opheffen van economische sancties tegen het land.

Rechtvaardigt deze deal het optimisme en de euforie die nu overal klinken? Zoals de VVD eerder stelde, is een diplomatiek akkoord dat de weg naar een Iraanse kernbom daadwerkelijk blokkeert beter dan elk ander alternatief, waaronder militair ingrijpen.

Maar om daadwerkelijk te kunnen spreken van een goed akkoord moet aan een aantal harde voorwaarden zijn voldaan. Feit is dat dit akkoord nog steeds gevaarlijke losse eindjes bevat.

Lees hier het hele artikel

Hans van Baalen is namens de VVD lid van het Europees Parlement.

Han ten Broeke is woordvoerder Buitenlandse Zaken van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.