Weblog week 36 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 31 augustus 2015.

Het zomerreces is ten einde, wat betekent dat ik er het komende jaar weer hard tegenaan ga in de Tweede Kamer. Het mag dan wel zomervakantie zijn geweest, maar dat betekent niet dat ik stil heb gezeten!

Ik was bijvoorbeeld uitgenodigd om te komen spreken op een congres over de toekomst van ons voedsel in Portugal. De Portugese burgemeester hoopte met deze conferentie het bewustzijn over duurzaam, gezond en diervriendelijk voedsel te vergroten. In 2050 hebben we volgens de VN-landbouworganisatie FAO 60 procent meer voedsel nodig om de groeiende wereldbevolking te voeden. Terwijl de aarde nu al onder grote druk staat. Vork en mes zijn onze machtigste wapens om de wereld te bewaren voor komende generaties. Ik vond het een eer om op deze conferentie samen met wetenschappers, diëtisten en landelijke en lokale politici in Portugal na te denken over de vraag hoe we het wereldvoedselvraagstuk op een pragmatische wijze kunnen aanpakken. Iedereen kan een hapje mee helpen!

Voor de zomer ben ik erg druk geweest met het verbod op plezierjacht. De PvdA had in hun verkiezingsprogramma staan dat zij de plezierjacht wilden verbieden, maar hebben zich, toen hier in de Tweede Kamer over gestemd werd, niet aan hun belofte gehouden. Stichting Dier & Recht heeft bij de Nederlandse organisatie de ‘Reclame Code Commissie’ een klacht ingediend wegens misleiding en kiezersbedrog. Ik wens Stichting Dier & Recht veel succes bij deze zaak!

Het eerste weekend van augustus vond de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride plaats. Onze partij deed deze editie mee met de botenparade door de Amsterdamse grachten. En daar ben ik erg trots op! De Partij voor de Dieren is tegen elke vorm van discriminatie en komt op voor de belangen van kwetsbare en/of achtergestelde groepen. Het was een goed feestje en de boot vol met trotse leden zag er prachtig uit. Voor een mooie fotoreportage, klik hier.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Op de Faeröer eilanden (een autonome provincie van Denemarken) vinden elke zomer barbaarse slachtingen van dolfijnen plaats, onder het mom van “traditie”. Hierbij worden de nekken van dolfijnen doorgesneden en worden haken in hun blaasgaten gestoken. Gruwelijk... Ik heb dan ook aan onze regering gevraagd wat zij hiertegen hebben ondernomen en of Nederland de Deense regering hier hard op aan wil spreken, want dit moet echt stoppen!

 
Bron: Blog Marianne Thieme

In de zomerhitte worden helaas nog steeds honden achtergelaten in afgesloten auto’s, vaak met fatale gevolgen. In een afgesloten auto loopt de temperatuur namelijk zeer snel op! Een muziekgroep uit Kroatië die zich regelmatig laten horen over dierenwelzijnskwesties liet met dit filmpje zien hoe snel dit fout kan gaan, door zichzelf op te sluiten in een auto. Ook de directeur van ons wetenschappelijk bureau stapte in zo’n bloedhete auto deze zomer. Wat een helden om deze actie uit te voeren!

Er kwam ook bijzonder dierennieuws uit Servië deze zomer. Een klein hondje dat een kind heeft gered heeft deze heldenactie zelf niet overleefd. Het hondje heeft nu een eigen standbeeld gekregen. Dat is heel bijzonder, want het is in Servië, een land vol zwerfhonden en een land dat kampt met grote problemen op het gebied van dierenwelzijn, nog niet eerder voorgekomen dat een dier wordt geëerd met een eigen standbeeld. Hopelijk worden mensen hierdoor aan het denken gezet over onze relatie met dieren.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Tot snel!

Marianne