Europarlementariërs VVD tegen vluchtelingenresolutie EP

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 10 september 2015, 15:05.

De VVD in het Europees Parlement heeft zich, onder leiding van Hans van Baalen, vandaag, donderdag 10 september 2015, onthouden bij de stemming over EP-resolutie over "Migratie en vluchtelingen in Europa". Dit deed de VVD omdat vluchtelingen zouden moeten instemmen met hun hervestiging binnen de EU en dus kunnen weigeren, bijvoorbeeld, opvang in Roemenië te aanvaarden.

Dit is een bom onder het systeem van herhuisvesting en het eerlijker verdelen van de lasten over de 28 lidstaten van de EU. Voorts wil de VVD dat alleen dié personen, die een definitieve verblijfsstatus hebben ontvangen, zich op de arbeidsmarkt mogen begeven. Het EP wil dat dit al lopende de procedure mogelijk moet zijn. De VVD vindt dat er dan onrealistische verwachtingen t.a.v. definitief verblijf worden gewekt die niet kunnen worden waargemaakt. Voorts blijft onduidelijk dat uitgeprocedeerden ook daadwerkelijk moeten worden uitgezet, dat de buitengrenzen streng en effectief moeten worden bewaakt (versterking FRONTEX), dat opvang in de regio prioriteit heeft en dat Saoedi-Arabië en de Golfstaten ook vluchtelingen uit Syrië en Irak moeten opnemen.

De VVD heeft niet tegengestemd omdat ook Nederland heeft ingestemd met herhuisvesting op basis van quota. Alleen indien aan bovengemelde voorwaarden wordt voldaan (het geordend openen van de voordeur én het selectief sluiten van de achterdeur) komt een houdbare oplossing binnen bereik.