Alleen VN-interventie in Syrië zal vluchtelingenstroom indammen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 29 september 2015, 10:35.

Juist de EU kan de impasse over de oorlog in Syrië en de stroom vluchtelingen doorbreken. Maar samenwerking met de VS, Rusland en China is wel noodzaak, schrijven Guy Verhofstadt en Hans van Baalen.

Europa zal nog jaren met de vluchtelingenstroom geconfronteerd worden als de internationale gemeenschap de oorlog in Syrië laat voortwoekeren. Gedurende vier jaar heeft de wereld de andere kant opgekeken met als resultaat een Islamitische Staat en een ongekende exodus aan Syrische vluchtelingen.

Adequate vluchtelingenopvang in Europa blijkt moeilijk en is louter symptoombestrijding. Daarom zal het probleem bij de wortel moeten worden aangepakt. Wij pleiten ervoor dat de Europese Unie het initiatief neemt voor een interventie van de Verenigde Naties in Syrië.

Sinds het begin van de burgeroorlog hebben al meer dan 200.000 mensen het leven verloren. Duizelingwekkend is het aantal Syriërs dat op dit ogenblik op de vlucht is: zes miljoen op een bevolking van totaal 22 miljoen. Een aantal dat helaas gedoemd is te stijgen. Steeds meer mensen zullen proberen naar Europa te komen om bescherming te zoeken.

Hoe schokkend deze cijfers ook mogen zijn, de realiteit is dat de wrede burgeroorlog nog lang niet ten einde is. Islamitische rebellen blijven successen boeken in Syrië. Ondanks militaire interventies van de Verenigde Staten en hun bondgenoten blijven fundamentalistische groeperingen de regio teisteren.

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad (abonnees) of via Blendle (€ 0,29)