PROFIEL: Frans is van iedereen, en ook van niemand

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 31 oktober 2015, 18:05.

Hij krijgt zo ongeveer alles op zijn bord, van ‘betere regelgeving’ tot de vluchtelingencrisis en de onderhandelingen met Turkije. Op stap met Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Vrienden en medewerkers beschrijven Frans Timmermans als iemand die volledig opgaat in al zijn rollen: Frans spreken als de Franse president, over wielrennen praten als de grootste aficionado, de trouwste mijnwerkersjongen van Limburg zijn, de vurigste supporter van voetbalclub Roda JC, de scherpste denker van de PvdA, de invloedrijkste Eurocommissaris. Alles moet ervoor opzij, en vaak lukt het hem ook nog. Maar zijn tomeloze geldingsdrang wekt ook ergernis.

Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD, is goed bevriend met Timmermans sinds ze ruim tien jaar geleden veel met elkaar optrokken in de Tweede Kamer. De vriendschap verdiepte zich toen beider echtgenotes ernstig ziek werden. Nog steeds spreken ze elkaar regelmatig. ‘Frans heeft ongelooflijk veel talenten,’ zegt Van Baalen. ‘Maar hij heeft de neiging dat continu aan iedereen te willen laten zien: wat hij allemaal weet, wie hij allemaal ontmoet, hoeveel talen hij spreekt. Ik heb wel eens tegen hem gezegd: Frans, dat hóéf je helemaal niet te doen. Dat weten de mensen wel, en anders komen ze er wel achter. Maar ja, hij kan het niet laten. En ik ben trots op hem. Zie hoe ver hij ermee is gekomen.’

Lees het hele artikel in Vrij Nederland (44, pag. 37) of via Blendle