'De EU staat op springen' - Hoofdinhoud
Na een jaar Tusk, Juncker en Schulz staat de EU op springen.’ Met deze stelling leidde Jan Werts gisteren het debat in. Daarna volgde een discussie met Hans van Baalen, Gerben-Jan Gerbrandy en Marit Maij onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.
Gerbrandy sloot zich bij de stelling van Werts aan en voegde hieraan toe dat de kloof tussen de Europese Unie en de Europese hoofdsteden hieraan ten grondslag ligt. De vluchtelingencrisis legt deze kloof duidelijk bloot. Maij stelde dat de lidstaten bereid moeten zijn om een politieke prijs te betalen voor het nemen van besluiten op Europees niveau. Van Baalen, daarentegen, is ervan overtuigd dat als de druk groot genoeg is de EU er wel uitkomt. De vluchtelingencrisis is in zijn optiek momenteel het grootste probleem van de Europese Unie.
Ook de Brexit kwestie, die volgens Van Baalen zeer gevaarlijk is, geeft duidelijk weer dat lidstaten in steeds mindere mate bereid zijn om op Europees niveau samen te werken. Gerbrandy stelde dat Cameron met het referendum de verhoudingen binnen de EU op een onverantwoorde manier op scherp zet. De panelleden vrezen voor een domino-effect wanneer Groot-Brittannië uit de EU stapt.
Algemeen werd erkend dat er altijd in zekere mate een spanning heerst tussen de EU-president en de voorzitter van de Europese Commissie. Over de vraag of Tusk óf Juncker de boventoon voert, waren de meningen daarentegen verdeeld. Gerbrandy betoogde dat Juncker goed weet hoe het krachtenveld binnen de Europese instellingen werkt; 'hij kent elk gangetje in Brussel'. Werts en Van Baalen onderstreepten echter dat we Tusk niet moeten onderschatten. 'Tusk komt heel langzaam op gang', aldus Werts.
Werts eindigde het debat met de conclusie dat het lot van de Europese Unie niet in handen ligt van Tusk, Juncker en Schulz, maar in de handen van de lidstaten.