Lange termijn visie op medicijnen voor ouderen: schot in de zaak! - Hoofdinhoud
Lange tijd is er te weinig aandacht geweest voor ouderen in het toelaten van medicijnen. Daarom heb ik, samen met collega, CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, om actie gevraagd bij de Europese Commissie. Ik ben blij met het antwoord van de Commissie waarin Europa voor het eerst van plan is een strategie voor medicijnen te ontwikkelen waarin de specifieke gevolgen voor ouderen wordt meegenomen. Volgens mijn collega Annie Schreijer-Pierik is tot nu toe de kwetsbaarheid van ouderen onvoldoende meegenomen net als de effecten van de mix van medicijnen.
De Europese Commissie gaat nu voor het eerst wetgeving opstellen waarbij de kwetsbaarheid van ouderen zal worden meegenomen in het testen van medicijnen. Zo zal meer getest moeten worden met een testgroep die representatief is voor de echte doelgroep, en rekening zal houden met de groei van deze groep de komende jaren. De Expert Groep ouderengeneeskunde, waarvan ik deel uitmaak, zal de Europese Commissie adviseren bij het opstellen van de nieuwe regels.
De Europese bevolking wordt snel ouder. Ik vind dat we daarom nu moeten gaan nadenken over hoe we aan de groeiende vraag van medicijnen onder de oudere bevolking gaan voldoen. In de EU gebeurt veel op het gebied van demografische veranderingen, maar in de strategie voor geneesmiddelen voor ouderen is op het moment nog een lacune waar te nemen. Het is goed dat de Commissie dit erkent. Er moet nu wel gezorgd worden voor een sluitende aanpak. Hiermee geeft de Commissie het goede voorbeeld aan de lidstaten.
Bijgevoegd de vraag aan de Europese Commissie en de antwoorden van de Europese Commissie.