’Anikina lijdt niet meer’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 2 januari 2016, 12:10.

In hun huis in Amsterdam-Sloten omklemt Larissa Bondarenko de hand van echtgenoot Valéry. In 1989 kwam het echtpaar naar Nederland, op de vlucht voor het toenmalige Sovjet-regime. Pas na lang touwtrekken en inspanningen van met name de VVD mocht ook dochter Olga de USSR verlaten.

Foto: De in oktober overleden Anikina, moeder van Larissa, leek maandenlang gegijzeld in haar eigen huis

Gegijzeld

Sinds die tijd strijden Larissa en Valéry tegen het communistische bewind dat nog altijd heerst in Minsk, hoofdstad van het huidige Wit-Rusland. Want al die tijd werd Anikina, de hoogbejaarde moeder van Larissa, op de korrel genomen door de alleenheersers in Minsk. Maandenlang leek zij zelfs gegijzeld in haar eigen huis, zonder dat het echtpaar contact met haar kon krijgen.

,,Moeder overleed in oktober, gelukkig kon ik bij haar begrafenis zijn”, vertelt Larissa. ,,Dankzij jarenlange publiciteit in De Telegraaf en alle inspanningen van Europarlementariër Hans van Baalen werd een spoedvisum afgegeven. Anikina is er niet meer, dat doet pijn. Maar ik weet nu tenminste dat ze niet langer lijdt, niet langer door geheime dienst KGB wordt opgejaagd.”

Afreizen

Uiteindelijk zorgde VVD’er Hans van Baalen er na een onderhoud met de ambassadeur voor dat Larissa veilig naar Minsk kon afreizen om de oude Anikina te zien. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

,,Het is de ultieme wraak op mensen uit Wit-Rusland die nu in vrijheid in het Westen leven”, zegt Larissa Bondarenko. ,,Het bewind wil oude rekeningen vereffenen. Wat de heersers in Minsk het liefste willen, is dat wij terugkeren in de communistische schoot en afzien van ons Nederlanderschap. Bizar genoeg hebben wij nooit de Wit-Russische nationaliteit gehad. Toen we destijds vluchtten, bestond de Sovjet-Unie nog en waren wij onderdanen van Moskou.”

’Stalin light-variant’

Hans van Baalen, eerder in deze krant: ,,Loekasjenko is de ’Stalin light-variant’. Larissa en Valéry moeten antwoorden krijgen.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf, 2 januari 2016 of via Blendle (€ 0,35)

Zie ook:

De Telegraaf, 15 december 2014:

Hoogbejaarde vrouw spoorloos verdwenen in Wit-Rusland

De Telegraaf, 24 december 2014:

Van Baalen reddende engel

Hans van baalen met het echtpaar Bondarenko voor de ambassade van Wit-Rusland in Den Haag, december 2014