‘Dit is niet de dag waarop de grote EU-deal komt’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 7 maart 2016, 13:09.

Dat zegt VVD Europarlementariër Hans van Baalen in Stand.nl. ‘Turkije en Griekenland moeten vluchtelingen tegenhouden’. Na een reeks halfslachtige EU-toppen is er vandaag hoop op een doorbraak. De regeringsleiders hopen op hun ingelaste EU-Turkije-top in Brussel op een succesvolle oplossing. Die hoop deelt Van Baalen ‘maar ik moet het nog zien’.

Volgens Van Baalen was deze top helemaal niet nodig geweest als Turkije aan z’n verplichtingen zou zijn gehouden. ‘Er was al een deal een aantal weken geleden.’

Luchtbrug

Europa wil de verzekering dat Turkije niet-Syrische vluchtelingen terugneemt. De EU zou dan gecontroleerd Syrische asielzoekers invliegen. Nederland zo’n 30.000, zei PvdA-leider Diederik Samsom gisteravond in Het Oog. Daarmee komt toch dat oude plan-Samsom van vorige week weer in zicht, zo lijkt het, voor die luchtbrug. Van Baalen vindt zo’n luchtbrug een slecht idee. Volgens hem moeten Turkije en Griekenland vluchtelingen tegenhouden ‘en dan kun je op zeer beperkte humanitaire noodsituaties helpen, maar geen luchtbrug met honderdduizenden’.

3 miljard

Turkije zou 3 miljard euro aan hulp van de Europese Unie krijgen voor de vluchtelingen in het land. Volgen Van Baalen krijgt Turkije die 3 miljard niet. ‘Voor een aantal projecten in vluchtelingenkampen zijn fondsen vrijgekomen, maar dat geld is niet voor de Turkse staat.’ Volgens Van Baalen voert Turkije nu de druk op ‘en dan moeten wij ook de druk opvoeren.’

Luister hier naar de hele uitzending van Stand.nl. Met de stelling: 'Als de EU vandaag een deal sluit met Turkije, dan komt de vluchtelingenluchtbrug van Samsom er alsnog'.