Verzet tegen EU-verbod op waterhyacint

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2016, 2:19.

Waterhyacinten, wasbeertjes en andere niet-inheemse soorten moeten niet algemeen worden verboden, zoals de Europese Commissie heeft besloten. Annie Schreijer -Pierik heeft daarover met collega's een boze brief gestuurd naar EU-commissaris Frans Timmermans (Betere Regelgeving).

"Deze verbodslijst is geen betere, maar slèchtere regelgeving", vindt Schreijer. "Dit besluit is niet toegespitst op de regio, houdt geen rekening met praktische gevolgen voor familiegezinsbedrijven en negeert de eerdere bezwaren van het Europarlement."

Het verbod is een klap voor diverse Nederlandse telers van waterhyacinten. Deze planten zijn in ons klimaat geen plaag, omdat ze 's winters doodvriezen.

Annie Schreijer vindt dat het verbod daarom beperkt moet worden. "Het Europarlement heeft dat vorig jaar ook aangegeven, maar de Europese Commissie heeft deze voorwaarde in de prullenbak gegooid", aldus Schreijer. Ze wijst erop dat deze lijst grotendeels is voorgedragen door het Verenigd Koninkrijk, zonder invloed van andere landen. Nederlandse bezwaren werden weggestemd.

"We moeten wel een beetje flexibel blijven met deze niet-inheemse soorten", vindt Annie Schreijer. "De aardappel is ook ooit uit Amerika gekomen. En daar hebben we nu voordeel van."

Ondanks de bezwaren dat de lijst al te lang is, lijkt de Europese Commissie van plan deze zelfs nog uit te breiden.

Annie Schreijer vraagt Timmermans snel zich in de zaak te verdiepen. Samen met collega's wil ze ook zo nodig de hele procedure voor de verbodslijst aanpassen. Ook de Nederlandse regering (als huidig EU-voorzitter) is aangeschreven.

Trefwoorden