'Nederland is nu aan zet, Europa komt later'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2016, 10:41.

De leider van de VVD in het Europees Parlement, Hans van Baalen, zegt dat Nederland eerst een beslissing moet nemen over het associatieverdrag met Oekraïne, voordat Europa er mee verder gaat.

"Ik heb gisteren mijn werk gedaan door ja te stemmen", vertelt Van Baalen. "De Nederlandse regering moet er nu eerst mee aan de slag. Europa is pas aan zet na Nederland."

Gisteren wees de meerderheid van de mensen die zijn gaan stemmen het associatieverdrag af. "De regering kan dat niet negeren, maar het feit dat bijna zeventig procent niet is gaan stemmen, mag ook een rol spelen."

Premier Rutte zei gisteren dat de ratificatie van het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan doorgaan nu de opkomstdrempel van 30 procent is gehaald. "Het is een lastige zaak", zegt Van Baalen. "Maar ik wil mijn Europese collega's adviseren om Nederland de tijd te geven."

Over wat Europa doet als Nederland het verdrag niet ratificeert, wil Van Baalen niet veel kwijt. "Het is de vraag of de overige lidstaten dan nog op deze manier doorgaan met Oekraïne, maar dat zijn zaken voor later."

NOS Politiek