Hans van Baalen: EU moet radicaal anders

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2016, 21:40.

Brussel moet nu lessen trekken uit de uitslag van het Oekraïne-referendum. De Unie moet minder doen, minder belerend zijn en vooral efficiënter worden, zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen.

Van Baalen vindt de afgetekende meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne 'jammer', zegt hij in RTL Z Dunk, 'maar we moeten het wel in perspectief zien.'

Glaasje Krim-champagne

"Tweederde van de mensen heeft niet gestemd. Eenderde kwam wel op en daarvan stemde circa 60% tegen", aldus Van Baalen, die daarom niet van de uitslag wakker heeft gelegen, 'al zullen ze in Rusland hier wel een glaasje Krim-champagne op drinken'. De uitslag kwam voor hem ook niet als een verrassing. "Dat zag je ook elf jaar geleden met het referendum tegen de EU-grondwet."

De bal ligt nu bij Nederland, zegt Van Baalen. "De EU moet nou niet zijn grote mond opzetten. Laat Nederland zijn gang gaan, pas later is Europa aan zet." Volgens hem zijn er verschillende mogelijkheden om het verdrag zodanig aan te passen dat Nederland als laatste van de 28 lidstaten akkoord gaat. Dat kan bijvoorbeeld door een clausule op te nemen dat Oekraïne geen lid zal worden van de EU of door met 27 lidstaten wel een verdrag af te sluiten, maar met Nederland niet. Ook kan volgens Van Baalen het verdrag op sommige artikelen worden aangepast, al zegt hij er wel bij dat dat 'een enorm werk zal zijn.'

Geen spijt

Twee jaar geleden sprak Van Baalen de betogers op het Maidan-plein in Kiev toe met de belofte dat Europa ze niet zou laten vallen. Nu, daags na het referendum, heeft hij daar geen spijt van. "Ik heb me er destijds niet op verkeken. Er waren net honderd mensen als ratten afgeschoten. Het was een bewuste keuze om die mensen een hart onder de riem te steken en ik zou het nu zo weer doen."

De uitzending kunt u hier terugkijken (aflevering 14)