Europa, trap niet in Obamas TTIP val

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op vrijdag 22 april 2016, 1:59.

Komend weekend komt president Obama naar Europa. Samen met bondskanselier Merkel is hij bij de officiële opening van de Hannover Messe, een grote handelsbeurs in Duitsland. Hij zal daar ook spreken met Europese leiders Cameron, Hollande en Renzi. De timing is geen toeval, na jaren onderhandelen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, wil Obama naar een deal. Voor het einde van zijn ambtstermijn moet het verdrag er liggen, en liefst zo compact en gunstig mogelijk voor de VS. Nu zaken doen met Obama in plaats van met zijn eventuele opvolgers Trump of Cruz klinkt natuurlijk aantrekkelijker, maar Europa moet niet in deze valkuil stappen.

Drie jaar geleden werd niet voor niets ingezet op een veelomvattend verdrag, zodat de twee grootste handelsblokken ter wereld de standaard kunnen zetten. Zodat Europese bedrijven makkelijker de Amerikaanse markt op kunnen. Wereldwijd willen we erkenning van onze normen van consumentenbescherming, dierenwelzijn en arbeidsrecht. Samen staan we sterker tegenover opkomende economieën in Azië en de Golfstaten die er hele andere normen op na houden.

Import en export zijn de kern van groei voor de Nederlandse en Europese economie. Een betrouwbare importstroom is cruciaal voor de Europese maakindustrie. En een stabiele exportstroom is essentieel om Europese producten in buitenlandse markten af te zetten. Als gevolg van digitalisering kunnen Europese dienstverleners ook steeds makkelijker opereren in het buitenland. Dan moeten die dienstverleners wel een duidelijk raamwerk van regels hebben waarbinnen ze toegang tot die buitenlandse markt kunnen krijgen.

Verdragen scheppen de juiste voorwaarden voor Europese bedrijven om handel te drijven over de hele wereld, maar niet tegen elke prijs. Juist daarom is een open en eerlijke discussie essentieel. De zorgen moeten geadresseerd worden, maar ook de potentiële voordelen en ervaringen met vorige handelsverdragen moeten worden besproken.

In het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) aan Minister Ploumen over het handelsverdrag met de VS stellen werkgevers- en werknemersorganisaties terecht dat het handelsverdrag zou moeten leiden tot het vergroten van duurzame groei en het in goede banen leiden van globalisering. Daarmee ondersteunen zij de koers die de Europese Commissie heeft gekozen en de Nederlandse inzet in het onderhandelingsproces. Het advies moet bijdragen aan een geïnformeerd debat over het handelsverdrag met de VS, dat helaas helemaal scheef is getrokken. Critici schilderen de afspraken af als het einde van de beschaving. En Europese overheden en bedrijven zijn grotendeels stil, mengen zich niet in de discussie.

Het is logisch dat het debat onder die omstandigheden is ontspoord maar wel heel erg ongelukkig. Juist nu is een evenwichtig debat over handelsafspraken met de VS hard nodig. Wie de belangen op een rijtje zet, ziet dat een snel afgerond verdrag helemaal niet in ons belang is. De onderhandelingen zijn nog niet ver genoeg gevorderd op de punten die belangrijk zijn voor Europa. De Amerikanen hebben bijvoorbeeld nog nauwelijks concessies gedaan op openbare aanbestedingen. Zo blijft de Amerikaanse markt voor Europese reders en baggeraars dicht, om maar een voorbeeld te noemen. Ook is er nog bijna niets afgesproken over de bescherming van Europese producten als Edammerkaas of Parmaham (cruciaal voor onze Zuidelijke lidstaten).

Intussen is bij het verlagen van invoerheffingen al wel veel vooruitgang geboekt. En laat dat nu juist de belangrijkste prioriteit voor de Amerikanen zijn. De oproep van Obama om zo snel mogelijk de onderhandelingen af te ronden is dus vooral een strategische. Voor de Amerikanen is het grootste deel van de buit binnen, voor Europa nog niet.

Europese leiders moeten niet in de val trappen om akkoord te gaan met een deal die misschien politiek voordelig lijkt, maar feitelijk te weinig oplevert. Snelheid boven inhoud plaatsen betekent dubbel verlies: een slecht verdrag en niet met per se meer draagvlak. Sterker nog, het wordt lastiger een zwak verdrag met weinig concrete resultaten voor Europa te verdedigen.

Het verloop van de discussie wreekt zich nu in de onderhandelingen. In plaats van gezamenlijk in te zetten op het binnenslepen van resultaten voor Europese groei, is er een achterhoedegevecht gevoerd waarbij de Commissie steeds verder in de verdediging werd gedwongen. En juist de nationale regeringen die de opdracht hebben gegeven tot deze onderhandelingen en de bedrijven die baat hebben bij eenduidige regels over handel, hadden de handschoen eerder op moeten pakken. Het is ook hun verantwoordelijkheid helder te maken wat het achterliggende idee van handelsafspraken is. Niet populair, maar wel nodig.

Gelukkig is het nog niet te laat om een volwaardige discussie over het handelsverdrag te starten, met oog voor terechte zorgen en gebaseerd op de feiten. Het is tijd dat in Europa de discussie start over hoe we globalisering en samenwerking met de VS willen vormgeven. Over hoe we kunnen zorgen dat we wereldwijd onze Europese standaarden kunnen verhogen en afdwingen. En over hoe we duurzame economische groei bewerkstelligen. Laten we inzetten op een handelsverdrag dat goed is voor beide kanten van de oceaan.

Lees verder over TTIP:

22-02 D66: Amerikaanse ambitie nodig in TTIP-onderhandelingen

22-02 EU en VS moeten samen wereldwijde, moderne investeringsbescherming realiseren

03-02 D66: Nederland moet transparantie in internationale rechtszaken garanderen

08-11 Blog: Handel gebaseerd op waarden

Tags: EU, International Trade, TTIP, us

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: