D66 wil opheldering Commissie over leveren wapens aan Egypte - Hoofdinhoud
Vandaag presenteerde Amnesty International een rapport waaruit bleek dat dertien Europese lidstaten sinds 2013, wapens en andere goederen die kunnen worden gebruikt voor repressie hebben geleverd aan Egypte, ondanks Europese afspraken over het opschorten daarvan. D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over het rapport.
“Het rapport van Amnesty over de doorgaande wapenexport naar Egypte is schokkend en zet Europese geloofwaardigheid wederom op het spel. Aan de ene kant zeggen Europese regeringen dat mensenrechten in het buitenland een prioriteit voor ze is, aan de andere kant gaat de export van spullen waarmee mensenrechten worden geschonden onverstoord door. De rapporten over mensenrechtenschendingen die worden uitgevoerd met Europese wapens of technologie stapelen zich op, maar de lidstaten weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen. Al jaren roepen we op om een sterker Europees export controlebeleid vorm te geven, maar de lidstaten hebben tot nu toe dwars gelegen. Als de Commissie na de zomer met een voorstel komt kunnen we hopelijk eindelijk een stap zetten, maar er is ook politieke wil nodig om deze wapenexport aan banden te leggen. Nederland zou als voorzitter van de Europese Raad dit rapport moeten aangrijpen om de discussie over wapenexport opnieuw aan te zwengelen.”
In de vragen aan de Europese Commissie vraagt Schaake de Commissie ook hoe ze de situatie in Egypte, waar mensenrechten en de rechtsstaat onder grote druk staan, aan wil pakken.
“Egypte glijdt sinds 2013 af tot een steeds autoritairdere staat en Europa is stil. De vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrouwenrechten worden totaal niet gerespecteerd en er wordt vaak gebruik gemaakt van de doodstraf en intimidatie van critici. Tegelijkertijd is er in de Sinaï een steeds heftigere strijd tussen de regering en gewapende extremisten. Europa moet de Egyptische regering aanspreken op de grote problemen in het land. We kunnen niet stil blijven omwille van korte termijn stabiliteit. Het doel moet zijn en blijven om de Egyptische bevolking te helpen richting een meer democratische en open samenleving. Alleen door een focus op mensenrechten, contacten met NGOs en gematigde partijen in Egypte kan Europa een geloofwaardige partner van de Egyptische bevolking zijn.”
Tags: Buitenlandse Zaken, digitale wapenhandel, Egypte, EU, Europees Parlement, Europese Commissie, internationale veiligheid, sancties
Laat opmerkingen en commentaar formulier
Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier
Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!
Schrijf een reactie
Naam *
E-mail (wordt niet gepubliceerd) *
Website
XHTML: U kunt deze tags gebruiken:
-
-
-
-
-
-
-
-
Toekomstige Evenementen-
-
TransparencyCamp EU, Amsterdam01.06.2016 - 01.06.2016
-
-
Connected Citizens Summit door POLITICO, Amsterdam21.06.2016 - 21.06.2016