Hans van Baalen (VVD/ALDE) in debat met Mogherini EU Global Strategy: "NAVO met Britten, Amerikanen en Turken meer relevant dan ooit"

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 6 juli 2016, 19:41.

Hans van Baalen heeft in het debat met de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees Buitenlands Beleid Federica Mogherini aangeven dat, meer dan ooit, de NAVO met Britten, Amerikanen en Turken, de basis van het Europese veiligheidsbeleid moet zijn. Het is van vitaal belang dat Verenigd Koninkrijk, Permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, nauw bij de Europese veiligheid blijft betrokken. Dat is zeker bij een Brexit een direct belang voor de Europese Unie.

Van Baalen: "We hebben nu geen behoefte aan hoogdravende woorden en loze beloften, maar moeten concreet de veiligheid van Europa via de NAVO garanderen. Uiteindelijk zullen alle NAVO-landen moeten investeren in de uitbreiding, versterking en verbetering van hun defensie-capaciteiten. In dit kader dienen de sancties tegen Rusland vanwege de illegale annexatie van de Krim en de militaire interventie in Oost-Oekraïne gehandhaafd te blijven totdat Rusland zich voegt naar het internationale recht. Ook hier kan alleen de NAVO voor de benodigde afschrikking zorgen".