Straatsburg deze week: 4 tot 7 juli 2016 - Hoofdinhoud
Terugblik op een succesvol Nederlands EU-voorzitterschap
Premier Rutte blikte dinsdagochtend in het Europees Parlement in Straatsburg terug op het Nederlandse EU-voorzitterschap. We kunnen concluderen dat het een turbulente tijd is. Toch hebben ik samen met mijn collega’s in het Europees Parlement en van andere Europese instellingen de afgelopen 6 maanden veel bereikt. Één van de successen is het Pact van Amsterdam, waardoor Europese steden worden gestimuleerd om onderling beter samen te werken. Hierdoor krijgen ze meer invloed op EU-regelgeving en directe toegang tot de Europese fondsen. Ook hebben we stappen gezet op het gebied van de Digitale Interne Markt: Europa pakt ‘geoblocking’ (het weigeren van toegang tot websites op basis van je fysieke locatie) aan en zorgt ervoor dat je ook op vakantie toegang hebt tot digitale diensten waarop je thuis een abonnement hebt, zoals bijvoorbeeld Netflix. Het voorzitterschap is op een moeilijk moment doorgegeven aan Slowakije. Het voorgenomen vertrek van Groot-Brittannië uit de EU levert onduidelijkheden en onzekerheden op. Ik pleit ervoor dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de toekomstige verhouding tussen de EU en Groot-Brittannië.
Stop cyber terroristen en bescherm vitale infrastructuur!
Iedere dag worden er wereldwijd zo’n 295 miljard e-mails en 5 miljard sms’jes verstuurd. Door de toenemende digitalisering worden burgers, bedrijven en overheden steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Op woensdag 6 juli stemde het Europees Parlement voor het verbeteren van de netwerk- en informatiebeveiliging in Europa door betere samenwerking en gemeenschappelijke standaarden. Als woordvoerder Interne Markt en Consumentenbescherming vind ik het van groot belang voor Nederland en Europa dat we er voor zorgen dat onze netwerken voor bijvoorbeeld energie, transport en financieel transacties beter beveiligd worden tegen aanvallen door criminelen en cyber terroristen.
Stappen gezet voor een sterk verbonden Europa
In het kader van de aanstaande herziening van het EU-budget en het EU-beleid heeft het Europees Parlement op 6 juli een resolutie aangenomen om meer samenhang en synergie tussen Horizon 2020, de Europese Regiofondsen en andere Europese stimuleringsregelingen te creëren. Europese investeringen kunnen vaak meer resultaat opleveren indien fondsen beter op elkaar aansluiten.
Statistieken laten daarnaast zien dat 90 procent van de Horizon 2020 investeringen in de oude lidstaten terecht komt. Daarentegen gaat 80 procent van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen naar de nieuwe lidstaten. Aparte fondsen, aparte gebieden; twee verschillende werelden, zo lijkt het. Rijke regio’s profiteren, andere stagneren. De Brexit liet zien wat de gevolgen kunnen zijn van gescheiden werelden: de booming city en het achterblijvend platteland met haperende mijnbouw- en industriegebieden. Dat moet anders. Ons beleid moet zich richten op het tegengaan van deze polarisatie. Dat is een taak voor lidstaten, maar zeker ook voor de manier waarop de EU investeert in regio's. Daarom moet de EU de keten van kennis, innovatie in producten en diensten in héél Europa helpen te versterken.
Klik hier voor mijn speech in de plenaire zaal in Straatsburg over dit onderwerp.
Luister ook naar mijn Lambert Actueel waarin ik u meer uitleg geef over waarom synergie tussen de Europese Fondsen nodig is.