Reactie VVD op mislukte militaire coup Turkije en onrust in Nederland

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 16 juli 2016, 16:43.

De mislukte coup in Turkije heeft voor chaos in Turkije en grote onzekerheid voor Nederlanders met Turkse vakantieplannen gezorgd.

VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke: "Het is in het Nederlands belang dat de rust terugkeert in Turkije en dat snel zekerheid wordt geboden aan Nederlanders die veilig naar Turkije op vakantie willen gaan, maar ook dat Turkse Nederlanders in ons land de rust bewaren en dat de tegenstellingen uit Turkije niet naar Nederland worden geïmporteerd."

De mislukte coup die een deel van het Turkse leger vannacht heeft proberen te plegen is gesmoord door de Turkse bevolking die de straat op is gegaan na een oproep van president Erdogan. De brede steun voor de president en zijn AK-partij is kennelijk onderschat door dat deel van het leger dat in een wanhoopsdaad meende de erfenis van Ataturk - een seculier Turkije - te moeten verdedigen tegen een president en zijn partij die deze proberen uit te hollen.

Ten Broeke: “Deze misrekening heeft nu al zeker 200 mensen het leven gekost en meer dan 1000 mensen verwond. Een staatsgreep is het verkeerde middel om Turkije democratischer en meer seculier te maken en verhoogt juist het risico dat het land zich verder in autoritaire en islamistische richting ontwikkelt. Wat nodig is, is dat Turkije bijdraagt aan het beheersen van de vluchtelingenstroom en zich een betrouwbare NAVO-bondgenoot toont.”