Prudentie met Erdogan blijft Haagse leidraad

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op maandag 18 juli 2016.

Met de inmiddels vertrouwde combinatie van bezorgdheid en pragmatische terughoudend zoekt het Binnenhof naar een houding jegens Turkije na de couppoging.

Tussen de uitersten, de PVV en Denk, kiezen de coalitiepartijen uiterst prudent de middenweg: de bezorgdheid over de reactie van president Erdogan gaat hand in hand met het eigenbelang om de diplomatieke en zakelijke relatie met NAVO-partner Turkije niet verder te beschadigen.

In die lijn reageert ook de VVD-Kamerfractie. Het Kamerlid Han ten Broeke vreest dat de couppoging 'juist het risico verhoogt dat het land zich verder in autoritaire en islamitische richting ontwikkelt', maar stelt het Europese belang voorop: 'Wat nodig is, is dat Turkije bijdraagt aan het beheersen van de vluchtelingenstroom en zich een betrouwbare NAVO-bondgenoot toont.'

Lees het hele artikel in De Volkskrant of via Blendle

Zie ook:

AD Rotterdams Dagblag Protest Turken stuit op verzet

"De integratie van Turken is mislukt." Dat stelt Leefbaar Rotterdam nadat vrijdag en za­terdag Turken in Rotterdam de straat opgingen om te demon­steren tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. "Dit is schokkend en onwenselijk", vindt raadslid Tanya Hoogwerf.

Ook landelijke politici grepen de demonstraties aan om kritiek te uiten op de betrokkenheid van Turken in Nederland bij hun land van herkomst. "Dit zijn geen manifestaties van een demo­cratische overwinning, maar van de duistere kanten van Turkije", zei VVD-kamerlid Han ten Broeke.

Trouw PROFIEL FETHULLAH GÜLEN: Vrome moslim en nationalist in hart en nieren

De Turkse president Erdogan weet het zeker. De bejaarde prediker Fethullah Gülen, die al zeventien jaar in de Verenigde Staten woont en geen voet meer in zijn geboorteland zet, heeft de poging tot een staatsgreep op zijn geweten. Maar wie is die man die vanaf de andere kant van de wereld nog zo'n invloed zou kunnen uitoefenen in Turkije?

In de Tweede Kamer overheersen de zorgen over de democratie in Turkije na de mislukte staatsgreep en de acties die president Erdogan heeft genomen tegen duizenden rechters. "Democratie en secularisme leggen het af", liet VVD-Kamerlid Han ten Broeke weten.

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle