Wat doet een Nederlandse Europarlementariër op de Democratische conventie?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 29 juli 2016, 12:43.

Hans van Baalen VVD’er en Europarlementariër: ‘Het gaat er heel Amerikaans aan toe hier, je moet vechten voor een zitplaats op de conventie. Gisteren heb ik gezegd dat ik een journalist ben van de Brussels Chronicle - die bestaat natuurlijk helemaal niet - en toen kreeg ik een plekje op de perstribune. Zo’n conventie is een enorme markt aan contacten.

Ik kom alleen bij de Democratische conventie. Op religieuze vlakken wringt het tussen de Republikeinen en de liberale fractie.

De VVD staat heel duidelijk voor burgerrechten en LBGT-rechten. En als het over immigratie gaat; wij zijn streng maar vinden dat mensen wel legaal mogen komen als ze de wet naleven. In feite valt het hier in de Verenigde Staten wel mee met immigratieproblemen, ze hebben aan twee kanten oceanen, uit Canada komt niemand en de Mexicaanse immigranten staan niet verhouding tot de immigranten die naar Europa komen.

Donald Trump is natuurlijk onmogelijk, hij is op geen enkele manier redelijk. Trump gooit NAVO-garanties weg als een vriendelijk gebaar naar Poetin. Hij komt steeds met verhalen waar geen oplossing voor is, net als Wilders en Le Pen. Maar het is niet onmogelijk dat hij wint. Mocht hij het worden, dan zullen we zaken moeten doen met zijn adviseurs. Hillary Clinton is een ijskonijn. Met al dat gedoe in de wereld - IS, vluchtelingen, Rusland - heb je wel een stevige Amerikaanse leider nodig, misschien juist wel een ijskonijn. En we krijgen er een gratis adviseur bij die bij haar thuis woont. Wat we van de Democratische partij kunnen leren is om mensen aan te spreken die niet mee kunnen komen, voor wie de globalisering niet werkt. Wij hebben in Nederland een Joe Biden nodig. Anders gaan mensen op Wilders of Roemer stemmen.’

Dit artikel is terug te vinden op het Volkskrant liveblog

Foto: Hillary Clinton: "It is with humility, determination and boundless confidence in America's promise that I accept."