Verbazing over luchtige reactie op Turks dreigement

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 5 augustus 2016, 10:42.

Turkije mag dan compleet overhoop liggen en president Erdogan kan volop dreigende taal uitslaan, maar in Brussel wordt niet eens gespeculeerd over een einde aan de vluchtelingendeal. Terwijl een nieuwe ongecontroleerde vluchtelingenstroom nog steeds op de loer ligt. Het kabinet zegt echter overal op voorbereid te zijn.

Koeltjes werd er deze week in Europa gereageerd op de laatste dreigementen van Erdogan.

De Turkse president hamerde erop dat Turkse burgers binnen enkele maanden zonder visum naar EU-landen moeten kunnen reizen, anders zou hij de vluchtelingendeal opblazen en de poorten naar Europa weer wagenwijd openzetten. Maar vanuit de EU klonk direct de zakelijke reactie dat Turkije daarvoor toch echt eerst aan de voorwaarden moet voldoen, zoals het versoepelen van de anti-terreurwetten. En aan die voorwaarden wordt niet getornd, herhaalde de Europese Commissie. „Afspraak is afspraak”, sprak ook minister Koenders (Buitenlandse Zaken).

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen ziet in de Europese zwijgzaamheid zelfs een tactische zet. „Wat we vooral niet moeten doen is publiekelijk enorm misbaar gaan maken. Dat heeft geen enkele zin. De Turken weten precies waar ze aan moeten voldoen. En dat is uiteindelijk ook in hun eigen belang.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,25)