Justitie en inlichtingendiensten moeten toegang kunnen krijgen tot versleutelde informatie

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2016, 14:07.

Overheden moeten toegang kunnen hebben tot versleutelde informatie zoals WhatsApp-berichten. Dat vindt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Nu zijn die berichten onleesbaar voor buitenstaanders en dat belemmert inlichtingendiensten in hun werk. Daarom willen Frankrijk en Duitsland dat de Europese Commissie met voorstellen komt om chatdiensten te verplichten op verzoek de communicatie te ontgrendelen.

Van Baalen heeft begrip voor de Frans-Duitse oproep.Volgens hem moeten overheden in een democratische samenleving altijd kunnen meelezen met berichtenverkeer. ‘Het kan niet zo zijn dat bepaalde delen van het internet ontoegankelijk zijn voor overheden en dat criminelen en terroristen daar ongezien hun gang kunnen gaan. ‘ Hij benadrukt dat zo’n verzoek wel via de rechter moet lopen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuijzen is het met Van Baalen eens maar waarschuwt er ook voor dat het internet voor iedereen onveiliger wordt als overheden mogen inbreken in versleutelde berichten. Volgens haar kunnen inlichtingendiensten veel beter functioneren als er beter wordt samengewerkt. ‘We lopen nu veel informatie mis omdat men niet goed informatie uitwisselt en afspraken niet nakomt. We moeten ervoor waken dat de politiek alle privacy overboord wil gooien.’

Luister hier de uitzending terug