Zotheid - Hoofdinhoud
De mens Mark Rutte had als eerste reactie: ‘Pleur op.’ Op z’n Haags uitgesproken. De minister-president Mark Rutte was genuanceerder. Turken in Nederland kunnen hier niet de vrijheid om te demonstreren gebruiken om tegen een journalist en cameraman van de NOS die verslag doen van de demonstratie agressief te roepen: ‘Rot op.’ Niks selectief winkelen in Nederlandse wetten en waarden, hier geldt ook persvrijheid.
VVD-Kamerlid en partijgenoot van Rutte, Han ten Broeke, vindt het de ironie ten top dat er uitgerekend op de Erasmusbrug een dag later weer een demonstratie is. Erasmus, de auteur van Lof der zotheid, het boek dat al begin zestiende eeuw de spot dreef met geloof, kerkelijke leiders, vorsten (wat nu presidenten en premiers zouden zijn), kooplieden en wetenschappers. Satire die door de Turkse demonstranten van nu niet op prijs wordt gesteld.
Erasmus schreef in Lof der zotheid: ‘Wat is er zotter dan om welke redenen dan ook een strijd aan te gaan van dien aard dat beide partijen er meer nadeel dan voordeel van ondervinden?’ Weinig is inderdaad zotter, maar om dat in te zien is wel een zekere vorm van zotheid nodig: het mogen bekritiseren, bevragen en belachelijk maken van de macht. Het maakt niet uit of die macht nou wereldlijk of kerkelijk is, of die komt van de media dan wel wordt uitgeoefend binnen een gemeenschap, zoals nu in de Turkse. Bij integreren in Nederland hoort die zotheid.
Lees het hele artikel in De Groene Amsterdammer of via Blendle (€ 0,29)