Is Jean-Claude Juncker de man die de EU kan redden?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 13 september 2016, 16:08.

Kan Jean-Claude Juncker de Europese Unie redden? En redt hij het zelf nog wel? Die vragen houden Brussel al maanden bezig. Zeker nu Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, deze week misschien wel de belangrijkste toespraak uit zijn carrière moet houden: de Europese State of the Union.

Op een moment dat de EU uit elkaar dreigt te vallen door het vertrek van de Britten, moet hij het politieke seizoen aftrappen met een pro-Europese speech. Het Europese Parlement waarvoor hij spreekt, zal luisteren naar wat hij zegt, maar zeker ook hoe hij het zegt.

Kussen

Want Juncker heeft zijn eigen manier van doen. Hij zoent staatshoofden, slaat ze in het gezicht en trekt ze aan de hand mee de coulissen in. Op een EU-top begroette hij de Hongaarse premier Viktor Orbán met de woorden "Hallo dictator". Velen in Brussel ergeren zich aan de manier waarop de EU-president zich in het openbaar opstelt.

"Hij kust mensen en omarmt ze. Hij heeft een heel aparte manier van spreken, een beetje zoals Dries van Agt of Joseph Luns", zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. "Maar vandaag de dag moet je gewoon heel duidelijk zijn over wat je wil als Europese Commissie, zonder boe of bah."

Lees meer op Nieuwsuur.nl

Vanavond in Nieuwsuur, NPO 2, 22.00 - 23.00 uur