CDA: Overname Monsanto door Bayer is riskant

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op maandag 26 september 2016.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts vindende fusie van zaadveredelaar Monsanto met chemiereus Bayer zorgwekkend. “De macht op de markt van de zaadveredeling dreigt vrijwel volledig in handen te komen van één speler”, aldus Geurts en Schreijer-Pierik. Vandaag werd bekend dat het Duitse Bayer Monsanto voor een bedrag van 59 miljard euro overneemt.

De overname kan grote gevolgen hebben voor middelgrote en kleine veredelaars, denkt Schreijer-Pierik. “Tijdens de discussie over het kwekersrecht hebben we al gezien dat de grote bedrijven hun invloed gebruiken om meer marktmacht te verwerven”, aldus de Europarlementariër. Kleinere Nederlandse bedrijven kunnen zo in de problemen komen.

Ook Geurts ziet risico´s, “Boeren en tuinders dreigen op deze manier afhankelijk te worden van een hele kleine groep zaadleveranciers. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor de prijzen die we voor ons voedsel moeten gaan betalen. Bovendien doorkruist deze overname de huidige discussie tussen de kwekersvrijstelling en patenten op planteigenschappen”. Op die manier zou de overname op termijn gevolgen kunnen hebben voor de hele voedselketen. Voedselproducenten moeten volgens Geurts de mogelijkheid hebben om te kiezen uit verschillende zaadleveranciers.

Schreijer-Pierik en Geurts vinden dat de zaak op de voet moet worden gevolgd, maar stellen ook dat de overname het gevolg is van de werking van de vrije markt. De Europese Commissie en de mededingingsautoriteiten kunnen de aankoop overigens nog voorkomen aangezien zij de overname nog moeten goedkeuren. “Eurocommissaris Margrethe Vestager moet niet bang zijn om hier een stokje voor te steken als zij daar reden toe ziet”, stelt Schreijer-Pierik.

VOOR MEER INFORMATIE: +32 22 83 85 38