Schreijer vraagt Brussel om uitleg over fosfaatrechten

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 14 oktober 2016.

Brussel moet uitleggen waarom de bezwaren tegen fosfaatrechten nu pas aan het licht komen. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft daartoe vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Schreijer is onthutst over de mededeling van staatssecretaris Martijn van Dam (Econ Zaken) donderdag, dat de geplande fosfaatrechten op de valreep moeten worden uitgesteld. “Deze week sprak ik nog met de hoogste ambtenaren van het Nitraatcomité in Brussel. Zij zeiden me helder dat Nederland nog gedurende 2017 aantoonbare resultaten moet boeken om onder het fosfaatproductieplafond uit te komen. Anders begint Brussel een rechtszaak tegen ons land. Met dit uitstel tot 2018 zet het Nederlandse kabinet de derogatie op het spel. Daarmee staan of vallen veel familie- en gezinsbedrijven in de veehouderij in deze landbouwcrisis“.

Schreijer-Pierik wil van de Europese Commissie precies weten vanaf wanneer de Nederlandse regering met de Europese Commissie heeft gesproken hierover. “Sinds 2 juli 2015 is al duidelijk dat het kabinet een fosfaatrechtensysteem wil invoeren! De voorbereiding had dus al lang kunnen beginnen, maar dat is niet gebeurd. Het riskeren van de derogatie is echt onverteerbaar. Is het echt waar dat de Europese Commissie nu pas uitkomst geeft over de voorwaarden en eisen? Ongeloofwaardig en echt onwerkelijk“.

Annie Schreijer-Pierik organiseert donderdag 8 december, namens de grote christendemocratische EVP-Fractie in het Europarlement, een hoorzitting over de Nitraatrichtlijn, derogatie en fosfaatrechten. Sprekers zijn de Europese Commissie, Europarlementariërs, wetenschappelijke experts, landbouworganisaties en belangenbehartigers uit Nederland en daarbuiten.

Bijgaand de Schriftelijke vraag:

schriftelijke vraag fosfaatrechten staatssteun

Meer informatie persmedewerker Kees Bos, gsm 0032 470 473 183