'Geen rechtse kapitein op een links schip'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 27 augustus 2012, 16:23.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

De Volkskrant peilde de mening van prominente VVD-ers tijdens het verkiezingsdebat van afgelopen zaterdag over mogelijke coalities na 12 september. Ook aan Hans van Baalen werd deze vraag voorgelegd.

Het is dezer dagen bon ton om te speculeren over een VVD-SP coalitie, waarin de liberale beginselen zwaar onder druk staan. Maar daar doet europarlementariër Hans van Baalen niet aan mee. 'Zo'n regering komt er alleen als het oorlog is.' Hij ziet een middencoalitie van Lenteakkoordpartijen verrijzen als de VVD de grootste is met 35 tot 38 zetels.'

Dat zal niet makkelijk zijn, geeft hij toe. 'Het CDA is nodig en zwak, net als in 2010. De PvdA is ook nodig en zwak, bovendien zijn het goede onderhandelaars. En Groen Links is zwak. En al die partijen moeten tevreden worden gesteld.' Zo moet de VVD in onderhandelingen goed scoren met lastenverlichting en immigratie. Volgen Van Baalen gaat het alleen als die partijen echt willen. 'Geen spelletjes. Rutte, Buma, Pechtold en Samsom moeten elkaar in de ogen kijken en het vier jaar willen doen."

Lees hier het hele artikel (alleen voor abonnees van De Volkskrant)