Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 1 maart 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2013, 2:51.

Liberal Leaders Meeting

Hans van Baalen nam deel aan ALDE Party Liberal Leaders Meeting in Amsterdam. Premier Mark Rutte was gastheer en co-voorzitter met Graham Watson (ALDE). Naast de Eurocommissarissen Neelie Kroes, Olli Rehn en Karel de Gucht, waren de leiders aanwezig van de liberale partijen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Kroatië, Estland, Denemarken, Zweden, Roemenië en Catalonië (Spanje). Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de toekomst van de EMU en de Europese verkiezingen in 2014.

Mark Rutte en Philipp Rösler (voorzitter FDP) zien weinig een openbare superkandidaat van de ALDE voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, die tevens een grote rol in de Europese verkiezingscampagne zou moeten spelen. Volgens hen moeten de liberalen belangrijke posten binnenhalen in de nieuwe Commissie en het voorzitterschap van de Europese Raad claimen, maar dat buiten de publiciteit doen. De Europese verkiezingen worden op nationaal niveau gehouden en gewonnen. Voorts kan een superkandidaat de nationale partijen ook voor de voeten lopen.

In plaats daarvan moeten de Europese liberalen een bondig en duidelijk manifest opstellen, waarin stelling wordt genomen tegen Europese schulden-mutualisatie (eurobonds, schulddelgingsfonds). Tijdens het ALDE-partijcongres in Pula (Kroatië) komt de zaak begin mei aanstaande weer aan de orde. Tevens heeft Guy Verhofstadt aangegeven het plafond van het EU Meerjarig Financieel Kader (MFK) 2014-2020, dat onlangs door de Europese Raad werd aangenomen, te aanvaarden. Binnen het plafond moet 8 miljard euro extra worden gevonden voor ICT, de portefeuille van Eurocommissaris Neelie Kroes, waar thans zwaar op wordt gekort.

Afrika

Hans van Baalen ontving een delegatie van liberale politici en campagne-adviseurs uit Senegal en Mali (initiatief Naumann-Stiftung FDP). Van Baalen vindt dat de Afrikaanse liberalen intensief moeten samenwerken om hun positie te versterken, bijvoorbeeld in het parlement van de Afrikaanse Unie. Een meer liberale agenda in de Afrikaanse politiek is noodzakelijk om het politieke en economische potentieel van het continent te benutten. Als voorzitter van de Liberale Internationale bezoekt Van Baalen regelmatig Afrikaanse landen.

Duitse liberalen (FDP)

Hans van Baalen was te gast bij de viering van de veertigste verjaardag van FDP-voorzitter en vice-kanselier Philipp Rösler in Berlijn. Hij had daar separate gesprekken met kanselier Angela Merkel (CDU), minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU), SPD-fractievoorzitter Frank-Walter Steinmeier en minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP).