Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 8 februari 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 8 februari 2013, 2:51.

Richtlijnen begroting 2014

Hans van Baalen wil dat het Europees Parlement drastisch snijdt in de vergoedingen voor de eigen leden. "Abschpecken" dus. Nu de economische crisis van alle burgers offers vraagt, moeten volksvertegenwoordigers daarbij het goede voorbeeld geven. Daarom heeft hij vandaag Dennis de Jong van de SP gesteund in een reeks versoberingsmaatregelen. Hieronder vallen het aanpakken van de presentiegelden, reisvergoedingen, personeel- en kantoorkosten en de chauffeursdienst. Soberheid, transparantie en verantwoording moeten regel worden.

Hiernaast moeten de salarissen van Europese ambtenaren in de pas lopen met ambtenarensalarissen in de lidstaten. Helaas werden de voorstellen in het kader van de richtlijnen van de EP-begroting voor 2014 maar door een kleine minderheid in het EP gesteund.

Bezoek minister Plasterk

Afgelopen week was minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bij het EP te gast in Straatsburg om te spreken over het voorstel voor financiering van Europese politieke partijen. Van Baalen bracht in dat het Europees Parlement geen subisidies mag ontzeggen aan politieke partijen die kritisch staan ten opzichte van Europa, omdat het Europees Parlement hiermee de verdenking van partijdigheid en willekeur op zich laadt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Hans van Baalen en Toine Manders hebben tegen twee rapporten gestemd (Howitt-rapport en Baldassarre-rapport), waarin wettelijke normen worden voorgesteld met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) voor bedrijven. Dit betekent extra administratieve lasten voor het bedrijfsleven, in Europa en dus ook Nederland. Bovendien vindt Van Baalen dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen primair een verantwoordelijkheid is van bedrijven en niet van de overheid. Daarom past het de Europese Unie niet om rapportage-verplichtingen te introduceren op het gebied van MVO-beleid.

Bulgarije

Hans van Baalen sprak in Straatsburg tijdens het plenaire debat over de politieke situatie in Bulgarije. Uit onderzoek van de Bulgaarse autoriteiten blijkt dat Hezbollah verantwoordelijk is voor de zelfmoordaanslag op een Israëlische toeristenbus die in juli vorig jaar plaatsvond. Van Baalen vindt daarom dat de Europese Unie Hezbollah met spoed op de Europese lijst van terroristische organisaties moet plaatsen zodat er adequaat tegen Hezbollah kan worden opgetreden. Ook uitte Van Baalen zijn zorgen over de politieke situatie in Bulgarije, waar recentelijk een mislukte moordaanslag plaatsvond op Ahmed Dogan, leider van de Bulgaarse liberale partij MRF. Van Baalen spoorde de Bulgaarse autoriteiten via de Europese Commissie en de Raad aan om de beveiliging van politieke ambtsdragers, ook van oppositiebewegingen, aan te scherpen.