Van Baalen: Berecht verantwoordelijken voor betrokkenheid CIA-martelingen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 17 december 2014, 15:36.

Als lidstaten van de Europese Unie hebben meegewerkt aan CIA-martelingen, moeten de verantwoordelijken in eigen land berecht worden. Dat vindt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Van Baalen wil dat het rapport volledig openbaar wordt gemaakt door de Amerikaanse senaat. "Vervolgens is het aan Polen of de andere landen die het betreft om mensen te vervolgen die hebben gemarteld." De nationale parlementen zouden hun regering daarover moeten bevragen, stelt de Europarlementariër.

De VVD-politicus erkent dat de scheidslijn tussen ver gaan, te ver gaan en martelen onduidelijk is. "Waterboarden, dat mag niet. Maar iemand zwaar ondervragen zoals ook de politie doet, dat mag wel. Eigenlijk moet de rechter per individueel beslissen wat de grens is. Wat heel lastig is, want vaak waren er geen getuigen aanwezig."

McCain

Ook in de Verenigde Staten klinkt een roep om vervolging van de betrokkenen bij de CIA-marteling. Onder hen bevindt zich ook senator en oud-presidentskandidaat John Mccain, zelf ooit gemarteld in Vietnam. Van Baalen: "Hij zegt dat democratieën verplicht zijn zelfs terroristen humaan te behandelen. Dat ben ik volledig met hem eens."

De vraag is of het rapport openbaar zal worden gemaakt. Van Baalen is voorzichtig optimistisch. "Mensen als McCain staan aan de goede kant, dus ik heb er vertrouwen in dat de Amerikanen uiteindelijk openheid van zaken zullen geven."

Lidstaten

Het Europese Parlement spreekt vandaag in Straatsburg over het rapport. Daar is een grote consensus over wat er zou moeten gebeuren, zegt Van Baalen.

"Maar het Europees Parlement controleert de Europese Commissie en niet de nationale lidstaten. Uiteindelijk zal daar het debat moeten worden gevoerd."

Luister hier het fragment terug

Debate on CIA’s use of torture and role of EU member states