Worldlog 17 oktober 2016

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 17 oktober 2016.

Het Nederlandse dagblad Trouw stelt elk jaar een Duurzame top 100 vast. Voor het vijfde jaar op rij staat de gehele Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren in de Duurzame 100. Mijn collega Kamerlid Esther Ouwehand is dit jaar met haar 10e plek op de ranglijst zelfs de hooggeplaatste politicus! Zelf ben ik erg blij met de 22e plaats. Slechts 5 Kamerleden hebben dit jaar een plek in de lijst bemachtigd. Met de verkiezingen in aantocht - op 15 maart 2017 - is het goed dat onderstreept wordt dat maar één partij zich met alle fractieleden consequent inzet voor een groene, toekomstbestendige samenleving.

Alsof het afgelopen week niet op kon, maakte feministisch opinieblad Opzij bekend dat ik bij de top 10 meest invloedrijke politica’s van Nederland hoor. Ze merken op dat ik van de 15 fracties in de Tweede Kamer de enige vrouwelijke fractievoorzitter ben en hoogstwaarschijnlijk ook de enige lijsttrekker bij de nationale verkiezingen in maart. Wel bijzonder om vermeld te worden, omdat dit feministische blad tot nu toe weinig aandacht aan onze volledig uit vrouwen bestaande fractie heeft besteed, noch aan de Partij voor de Dieren als zodanig. Bijzonder omdat toch genoegzaam bekend is dat de dierenrechtenbeweging ook is voortgekomen uit de vrouwenbeweging van de 19e eeuw. Na de bevrijding van de slaven, het geven van rechten aan vrouwen en kinderen is de volgende logische stap het geven van rechten aan dieren.

Op dit moment maak ik samen met Ewald Engelen een tour door heel Nederland om lezingen te geven over ons boek ’De kanarie in de kolenmijn’. Na de lezing is er altijd nog gelegenheid om vragen te stellen. De zaal is elke keer uitverkocht en bomvol geïnteresseerden! Het boek beleeft inmiddels zijn vierde druk.

Voor wie het boek nog niet kent: In ‘De kanarie in de kolenmijn’ waarschuwen we tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes. Als een kanarie in de kolenmijn signaleren we de gevaren die onze toekomst bedreigen. Tijdens de lezingen en natuurlijk ook in het boek roepen we op tot een revolutie. Het is tijd voor plan B!

‘De kanarie in de kolenmijn’ is nu ook verkrijgbaar als E-book in het Engels. Klik hier voor meer info.

Als laatste heb ik nog leuk nieuws van onze Eerste Kamerfractie. Saba, de bijzondere Nederlandse gemeente in het Caribisch gebied, is genomineerd als mooiste natuurgebied van Nederland. Onze Eerste Kamerfractie heeft vol overtuiging op dit groene eiland gestemd “juist omdat het zo prachtig, maar ook zeer kwetsbaar is” laten PvdD-senatoren Christine Teunissen en Niko Koffeman weten. Ik ben benieuwd welk Nederlands natuurgebied gaat winnen!

Hartelijke groet,

Marianne