Worldlog 20 juni 2016

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 20 juni 2016.

Vorige week was er een bijzondere bijeenkomst in de Tweede Kamer met Ric O’Barry. Hij was de trainer van één van de bekendste dolfijnen: Flipper. In de jaren ‘60 heeft O’Barry zelf vijf dolfijnen uit het wild gevangen en getraind voor de populaire televisieserie. Maar door zijn contact met deze sociale en intelligente dieren veranderde hij van inzicht. Tegenwoordig is hij een bevlogen dierenactivist. Je kent hem misschien ook wel van zijn documentaire The Cove. Met zijn organisatie, Dolphin Project, strijdt hij voor het vrijlaten van dolfijnen en het sluiten van dolfinaria wereldwijd.

O’Barry was in de Tweede Kamer om te praten over het Dolfinarium in Nederland. Tijdens zijn bezoek riep O’Barry Nederland op om het Dolfinarium te sluiten. Hij stelt dat dolfinaria gemaskeerde circussen zijn die slecht zijn voor het dierenwelzijn en een foute boodschap meegegeven aan kinderen. Hen wordt bijgebracht dat het acceptabel is om dieren in gevangenschap te houden en te domineren. Daarbij leven de dieren in een betonnen bak waarin ze niet in staat zijn om hun natuurlijke gedrag, zoals vele kilometers rondtrekken en communiceren door middel van sonargeluid, te kunnen vertonen. Het was heel bijzonder om Ric O’Barry te mogen ontvangen en ik steun zijn oproep om het Dolfinarium te sluiten dan ook van harte!

Frank Wassenberg (PvdD), Ric O’Barry en Marianne Thieme (PvdD) in de Tweede Kamer

De Europese Commissie heeft aangekondigd de btw-richtlijn te willen aanpassen. Op dit moment mag er alleen een hoog en een laag tarief worden vastgesteld, geen 0-tarief. Ook wordt er heel precies voorgeschreven over welke producten dat lage tarief wel of niet geheven mag worden. Hierdoor is het nu niet mogelijk om gezonde producten als (biologische) groente en fruit vrij te stellen van btw. Maar nu de btw-richtlijn aangepast gaat worden, lijkt dit mij het perfecte moment om voor een groenere en flexibelere btw-richtlijn te strijden. Laten we de belasting op gezonde producten verlagen! We hebben toch ook een hogere belasting op alcohol en tabak met de bedoeling het gebruik ervan te verminderen?

In de Chinese stad Yulin vindt elk jaar het Hondenvleesfestival plaats om de langste dag van het jaar te vieren. De honden worden mishandeld en op gruwelijke wijze geslacht voor consumptie. De meeste honden schijnen gestolen honden of zwerfhonden te zijn. Gelukkig neemt het dierenactivisme in China toe en willen steeds meer Chinezen een einde aan het Yulin Dog Meat Festival. Lees hier meer over de strijd die Chinese dierenactivisten voeren.

Victor Hugo zei ooit: “Het is jammer te bedenken dat de natuur spreekt, maar dat de mensheid niet luistert”. En dat blijkt maar weer eens uit dit artikel.

Hartelijke groet,

Marianne