Vijf Sterren-beweging niet welkom bij Europese liberalen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 10 januari 2017, 10:07.

Euroscepticus Beppe Grillo, de leider van de Italiaanse Vijf Sterren-beweging is niet welkom bij de fractie van liberalen in het Europees Parlement. Voor Nederland zitten D66 en de VVD in die fractie.

Grillo en haar aanhangers wilden eerder samen met UKIP in een eigen fractie plaatsnemen. Maar Nigel Farage wilde met UKIP uit de Europese Unie. Dat is gelukt, dus was het plan met Grillo van de baan. Hij heeft vervolgens bij de Groenen aangeklopt en is daar geweigerd. 'Ze heeft zich toen bij ons gemeld', zegt Hans van Baalen, leider van de VVD-delegatie in het Europees Parlement.

'Wij zijn gaan kijken of er punten zijn waar je het met elkaar eens bent. Op de belangrijke punten: vrije handel, interne markt, strenge euroregels, streng vluchtelingenbeleid, voldeed hij helemaal niet. En dan moet je het avontuur niet aangaan', legt Van Baalen uit.

Dat de beweging niet welkom is, betekent niet dat EU-sceptici niet welkom zijn, zegt Van Baalen. 'Je mag eurocritisch zijn. Dat betekent dat je heel streng kijkt naar wat de EU moet doen en de lidstaten. De VVD is vaak kritisch. Maar zeggen dat je eigenlijk wil dat Italië de muntunie verlaat, misschien zelfs wel de EU, daar kun je geen zaken mee doen.'

Guy Verhofstadt, leider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, was al onderhandelingen gestart met Grillo. 'In eerste instantie leek het er op dat de Vijf Sterren-beweging zich zou opsplitsen. Een aantal naar de Groenen, een aantal naar de Liberalen, een aantal naar anderen. Dan zou je misschien drie of vier redelijke mensen kunnen krijgen.' Maar ook Verhofstadt kwam tot de conclusie dat het echt niet ging, zegt Van Baalen.

Volgens de Europese VVD-leider wordt het nu lastig voor de Italiaanse partij. De kans is dat ze zich nu alsnog opsplitsen, volgens Van Baalen.

Luister hier het gesprek terug