Weinig vertrouwen voor nieuwe voorzitter Europees Parlement

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 17 januari 2017, 11:03.

Dinsdag werd Antonio Tajani gekozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Een weinig eervolle overwinning, want tot op het laatste moment moest de impopulaire christen-democraat bedelen om steun. Nu de traditionele monstercoalitie van christen-democraten en sociaal-democraten is stukgelopen, is het ieder voor zich. Logboek van een enerverende dag.

10.47 uur

De eerste stemronde is voorbij, het tellen kan beginnen - en dat duurt even, want alles gebeurt ouderwets met papier. Buiten de plenaire zaal zit ALDE-prominent Hans van Baalen (VVD) ongeduldig te wachten. D66 moet niet zeuren, vindt hij. Verhofstadt was niet erg kansrijk en toen lag er nog maar één keus op tafel: centrum-links of centrum-rechts. „Dan liever centrum-rechts”, zegt Van Baalen. „Ik zal niet juichen als Tajani het wordt, maar ik kan ermee leven.”

Lees het hele artikel op NRC.nl

Lees ook AD.nl

Europarlement kiest voorzitter met een (diesel)luchtje

Europa heeft een nieuwe Parlementsvoorzitter. Tot aan de verkiezingen van voorjaar 2019 is dat de Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani (63): oud-journalist, oud-woordvoerder van bunga-bunga-premier Silvio Berlusconi en oud-Industriecommissaris in Brussel.

Pittella’s terugvaloptie was, bij een EVP-Parlementsvoorzitter, om Tusk weg te stemmen als hij later dit voorjaar moet worden herbenoemd, maar volgens VVD-leider in Europa Hans van Baalen is ook dat kansloos. Onderdeel van het liberale pact met de EVP is dat Tusk (en ook Juncker, die trouwens een mandaat voor vijf jaar heeft) blijven zitten. Van Baalen: ,,Dat is voor ons niks nieuws. Wij hebben het hier in december al over gehad, en onze liberale regeringsleiders besloten toen al Tusk te steunen.”

Lees het hele artikel op AD.nl