Nederland moet pluimveehouders helpen

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 1 februari 2017, 3:20.

Nederland kan de vrije-uitlooppluimveehouders helpen door een Duits voorbeeld te volgen. De pluimveehouders in Nederland hebben een probleem omdat ze hun vrije-uitloopeieren voortaan moeten verkopen als goedkopere scharreleieren. Dit is omdat de maximale termijn van 12 weken voor het ophokken is verstreken.

Maar de Duitse deelstaat Baden-Württenberg lijkt deze termijn eenvoudig te ontwijken. Voor bepaalde regio’s is de regeling op 31 januari beëindigd en op 2 februari opnieuw ingegaan. (*) De vrije-uitloopkippen mochten daardoor formeel een dag naar buiten: zo begon de termijn van 12 weken opnieuw.

Als dat in Duitsland kan, moet Nederland dat ook doen”, zegt Annie Schreijer-Pierik. “Anders is er geen gelijke concurrentie. Oplossingen moeten voor iedereen gelden.”

Dinsdag overlegde het Europarlement over de ophokplicht door vogelgriep. EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) zei daar enkele maanden nodig te hebben om een juridische oplossing te vinden voor de houders van vrije-uitloopkippen.

(*) zie o.a.: https://mlr.baden-wuerttemberg.de/de/unser-service/presse-und-oeffentlichkeitsarbeit/pressemitteilung/pid/neue-risikobewertung-bei-vogelgrippe/

http://www.zvw.de/inhalt.baden-wuerttemberg-nur-noch-regionale-gefluegel-stallpflicht-wegen-vogelgrippe.a2adc0c0-6201-4275-bf6c-88a64eb89d36.html