Europarlementsleden willen botervet ipv palmolie

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 1 maart 2017, 3:05.

Een voorstel van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik om palmolie in producten zoals ijs en cake te vervangen door botervet, krijgt brede steun. Haar oproep is dinsdag aangenomen in de Europarlementscommissie voor Landbouw. De commissie veroordeelt dat vele regenwouden verdwijnen voor productie van palmolie.

Een belangrijke steun in de rug voor onze melkveehouders. Dit is bovendien positief voor de duurzaamheidsdoelen”, stelt Schreijer-Pierik.

Schreijer-Pierik deed het voorstel samen met haar Duitse, Spaanse, Portugese en Franse collega´s uit de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het Europees Parlement. “Palmolie wordt massaal geïmporteerd uit tropische landen. De productie schaadt daar vaak het milieu”, stelt Schreijer-Pierik.

De CDA-Europarlementariër wijst erop dat extra gebruik van botervet de Europese melkveehouders helpt. “Na een lange periode met lage melkprijzen zou het goed zijn wanneer we de consumptie van botervet stimuleren. De verwaarding van dergelijke producten is van groot belang voor zowel producent als consument.”