De groene droom van Mark Rutte

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 25 maart 2017, 8:32.

Een kabinet-Rutte met GroenLinks? Het kan. Nog niet zo lang geleden wilde Mark Rutte de VVD zelfs omvormen tot een groene partij. ‘Het werd fabelachtig snel afgekapt.’

‘Het wordt tijd voor een andere kijk op de wereld. Het wordt tijd voor de Groen Rechtse agenda: een agenda gericht op de economie van de toekomst. Die positieve Groen Rechtse wind moet over ons land gaan waaien.’Het zijn de eerste regels van ‘Pamflet van een optimist’: de visie die de jonge fractievoorzitter Mark Rutte tien jaar geleden publiceerde. Een relaas vol dromen over windenergie, zonnepanelen en biobrandstoffen.

_ _ _

Als groen-rechts eenmaal in het fractieoverleg wordt besproken, valt de VVD-delegatie in twee kampen uiteen, zegt Dezentjé. „De helft van de fractie zag het wel zitten, de andere helft vond dat we moesten vasthouden aan de herkenbare VVD-punten.” Hans van Baalen behoort tot het positieve kamp. „Voor de VVD zijn traditioneel drie dingen belangrijk: huis, auto, veiligheid. Dus dit was nieuw. Ik vond het juist verfrissend.”

_ _ _

Van Baalen: „In de kiezersonderzoeken zagen we dat het niet aansloeg. De achterban bleek toch te hechten aan de klassieke VVD-thema’s, groen werd niet herkend als VVD-onderwerp. Wie zich écht druk maakte om het milieu, koos toch voor andere partijen. Nou, dan moet je zo’n onderwerp niet meer in de etalage zetten.”

Lees het hele artikel in het Dagblad van het Noorden of via Blendle