Van Baalen: 'Moskou zit achter hack Macron'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zondag 7 mei 2017, 15:32.

Volgens Europarlementariër Hans van Baalen zit Rusland hoogswaarschijnlijk achter de hack bij de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron.

Dat zei de VVD'er vanochtend bij WNL Op Zondag op NPO 1. Gisteren werd bekend dat er negen gigabyte aan data is gestolen van het campagneteam van Macron. De gestolen data bevat e-mails, financiële gegevens en campagne-documenten.

'Dit huist allemaal in Moskou. Hun kandidaten in het zadel helpen', aldus Van Baalen in de uitzending. Ook werd er tijdens de verkiezing weer veel gebruik gemaakt van nepnieuws. De VVD'er noemt dat "zeer schadelijk".

Marine le Pen

Vandaag gaat Frankrijk naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Volgens de opiniepeilingen gaat de sociaal-liberale kandidaat die winnen van Marine le Pen. Van Baalen sprak zijn steun uit voor Macron.

Macron wil de economie dereguleren en de Franse integratie in de Europese Unie versterken. Zijn rivaal van het Front Nationaal wil uit de EU en een streng anti-immigratiebeleid. Om 20.00 uur wordt de voorlopige uitslag bekend gemaakt.

Kijk hier WNL Op Zondag terug

Foto: Rick Nieman, minister Melanie Schultz, Hans van Baalen, Chazia Mourali, Salomon Kroonenberg en Marlijn Weerdenburg.