Vrijheid blijheid: Toeslagen, gratis procederen en vrij reizen voor immigrant’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 16 mei 2017, 11:33.

De plannen van de Europese Commissie ten aanzien van asielhoppen, liggen mijlenver van de visie van het Europees Parlement op het gebied van immigratie.

Zo wil de Commissie de vreemdelingendetentie uitbreiden voor mensen die de regels niet nakomen. Komt niets van in, is het antwoord van het Parlement, tenzij een rechter vindt dat er echt geen andere mogelijkheden zijn. Hiertegen zou een ongewenste vreemdeling wel gratis moeten kunnen procederen, bij een advocaat naar keuze.

De voorstellen voor het Parlement zijn gedaan door een commissie onder leiding van de Nederlandse EU-parlementariër Sophie in ’t Veld. Zij keert zich tegen de nadruk op strenger straffen van de Commissie. „Wij leggen de nadruk meer op positieve maatregelen. Dat is veel effectiever”, aldus de D66-politica. Zo moeten asielzoekers al na twee maanden aan het werk gaan en vanaf dag één de taal leren. „Alles is er op gericht mensen zelfstandig te maken en mee te laten doen.”

Nu al is het lastig om mensen op te sluiten waarvan de kans groot is dat ze in de illegaliteit verdwijnen. Het Europees Parlement wil dat nog moeilijker maken. In ’t Veld vindt het volstrekt logisch dat alleen een rechter over het vastzetten van vreemdelingen kan beslissen omdat anders bijvoorbeeld een Hongaarse ambtenaar kan beslissen dat een illegaal wordt vastgezet. Het politieke klimaat is daar zeer anti-vluchteling.

Dat heeft wel een keerzijde, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. „In ’t Veld wil dat alleen mensen gestraft worden die ’willens en wetens’ de procedures ontduiken. Maar dat kan je nooit bewijzen. Dit wordt een feestje voor asieladvocaten.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf (abo) of via Blendle (€ 0,25)

Zie ook:

WNL Goedemorgen Nederland, 15 mei 2017

Hans van Baalen: 'Europa is geen hotel'