Kamerbreed met Van Baalen (VVD), Krol (50PLUS) en Limmen (CNV)

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 27 mei 2017, 17:03.

Henk Krol (50PLUS), Hans van Baalen (VVD) en Maurice Limmen(CNV) zijn te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met hen over de kabinetsformatie, de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en NAVO-en EU-leiders en de gevolgen van het toenemende aantal zzp’ers voor de verzorgingsstaat.

Bijna 2,5 maand na de verkiezingen is er nog geen zicht opeen nieuw kabinet. Informateur Schippers heeft vrijdag opnieuw gesprekken gehad met alle fractievoorzitters. Ze heeft opnieuw hun wensen en bezwaren geïnventariseerd. Er liggen nu verschillende opties op tafel, van opnieuw onderhandelen met GroenLinks tot een minderheidskabinet.

Fractievoorzitter Henk Krol van 50PLUS heeft voorgesteld om alle fractievoorzitters een eigen regeerakkoord te laten schrijven. Wie de meeste steun vergaart kan een kabinet gaan vormen. In Kamerbreed licht Krol zijn voorstel toe.

Maurice Limmen isvoorzitter van het CNV. Hij vertelt wat zijn vakcentrale van een nieuw kabinet verwacht. Ook reageert hij op het kritische rapport van de Europese Commissie over het toenemende aantal zzp’ers in Nederland. Omdat veel zelfstandigen niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid en weinig pensioen opbouwen, vormen zij volgens de EC een bedreiging voor de houdbaarheid van de sociale zekerheid. Het CNV wil ook meer vaste banen. Wat verwacht hij op dat gebied van het nieuwe kabinet?

Hans van Baalen is delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement. Hij volgt de ontwikkelingen op defensiegebied op de voet en bereidde met premier Rutte en minister Hennis van Defensie de ontmoeting met Donald Trump op het NAVO-hoofdkantoor voor. Hoe kijkt hij terug op het bezoek van de Amerikaanse president?

Luister hier de uitzending terug