Worldlog 30 mei 2017

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 30 mei 2017.

Honderden leden van de Partij voor de Dieren hebben op zondag 21 mei ons 24ste congres bijgewoond. Dit eerste congres na de fantastische verkiezingsresultaten kon niet anders dan een feest worden. We groeien sterk: in het afgelopen half jaar konden we 2.000 nieuwe leden inschrijven terwijl vrijwel alle andere politieke partijen vooral leden verliezen. Ik heb onze leden en kiezers bedankt voor hun tomeloze inzet tijdens de verkiezingscampagne. De vijf zetels in de Tweede Kamer hebben we namelijk te danken aan al die mensen die hun hart durfden te volgen en vast bleven houden aan hun idealen.

Tijdens het congres heb ik iedereen beloofd: ook met de respectabele vijf Tweede Kamerzetels zullen wij het establishment blijven uitdagen, meer dan ooit tevoren. We zullen niet gaan lijken op de fossiele politieke partijen. De komende tijd zullen we jullie ook allemaal nog hard nodig hebben, want onder andere de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen komen steeds dichterbij. Ik zie ernaar uit om verder te strijden voor onze idealen!

Tijdens het congres gaf Marjan Minnesma van Urgenda, een stichting die Nederland van onderop en vanuit het bedrijfsleven wil verduurzamen, een inspirerende lezing over de urgentie van de klimaatproblematiek. Marjan liet prachtig zien hoe Nederland zijn energievoorziening binnen 15 jaar volledig kan verduurzamen. Volgens Marjan moeten en kúnnen we het anders gaan doen op gebied van wonen, vervoer, voedsel, produceren en energie opwekken. Marjan’s boodschap was ‘laat je niets wijsmaken, het binnen 15 jaar verduurzamen van ons land is niet meer alleen idealistisch, maar ook realistisch’. Alleen de politiek moet nog wakker worden geschud. Op dat terrein had Marjan een prachtig compliment voor onze partij: “De Partij voor de Dieren is inhoudelijk de meest duurzame partij. Daarom wilde ik graag komen spreken op jullie congres.”

Marjan Minnesma

Landelijk vervullen we een voortrekkersrol, maar ook mondiaal hebben we een voorbeeldpositie. Onze zusterpartijen in 17 andere landen krijgen vleugels door ons succes. Voor onze idealen wordt gestreden van Zweden tot Taiwan en van Brazilië tot Australië. We zijn het meest succesvolle exportproduct van Nederland op het gebied van politiek gedachtengoed. Dat moeten we koesteren en daarom gaan we ook in de komende jaren samen met mensen uit verschillende landen met nog meer vuur strijden tegen het grote onrecht dat dieren, natuur en milieu, onze planeet, wordt aangedaan. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een lezing gegeven op de Londense Queen Mary University voor politiek filosofen en sociologen, waar ik heb benadrukt hoe belangrijk het is dat de belangen van de zwakkeren (zoals dieren) serieus worden meegewogen in een democratie.

In de Tweede Kamer hebben we vorige week ook succes geboekt: een meerderheid steunde onze motie waarin we de Nederlandse regering de opdracht geven om de Belgische overheid te verzoeken de kerncentrale in Tihange te sluiten. De kerncentrale in het Waalse Tihange is immers zwaar verouderd en onveilig.

Tihange

Vorige week was er ook triest nieuws: Roger Moore, bekend van zijn rol als James Bond, is overleden. Hij was een groot voorvechter van dierenrechten en streed tegen o.a. het gebruik van dieren voor entertainment. Over het houden van orka’s in gevangenschap zei hij prachtig: “Hoeveel langer moeten hoog intelligente en zelfbewuste dieren nog lijden, voordat we begrijpen dat andere (dier)soorten niet op deze aarde zijn om ons te vermaken?”

Roger Moore

Dat was het voor deze keer. Blijf je omgeving inspireren en aanjagen tot het maken van betere keuzes voor onze planeet!

Hartelijke groet,

Marianne