Pesticideverbod van tafel geveegd

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op dinsdag 6 juni 2017, 3:29.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is opgelucht dat de Landbouwcommissie een pesticideverbod voor ecologische aandachtsgebieden (EA´s) gister heeft verworpen. Om aan de Europese vergroeningseis te voldoen kan een akkerbouwer er voor kiezen om 5% akkerbouwgrond te reserveren als EA. “Een pesticideverbod in deze gebieden maakt het voor boeren zeer onaantrekkelijk om nog langer eiwitrijke gewassen te telen”, zegt Schreijer.

Het verbod, wat door de Europese Commissie is voorgesteld, zou de teelt van eiwithoudende gewassen en daarmee de Europese eiwitstrategie ernstig in gevaar brengen. “Dat zou zeer negatieve gevolgen hebben voor het milieu”, zegt Schreijer-Pierik.

De CDA-politica benadrukt dat eiwithoudende gewassen zoals peulvruchten van groot belang zijn voor de productie van veevoer. Zonder de teelt van deze gewassen dreigt Europa weer grote hoeveelheden genetisch gemodificeerd veevoer uit Zuid-Amerika te moeten importeren. “Dat zou de duurzaamheidsdoelstellingen absoluut niet ten goede komen”, stelt Schreijer-Pierik.

Voor onkruidbestrijding is beperkt gebruik van pesticiden in de ecologische aandachtsgebieden volgens Schreijer-Pierk noodzakelijk: “Zonder het gebruik van dergelijke middelen, is het voor veel boeren onmogelijk en onaantrekkelijk om proteïnerijke gewassen te telen.” De Europese Commissie wil met het verbod echter de biodiversiteit bevorderen.

Als het voltallige Europees Parlement later dit jaar instemt met het advies van de Landbouwcommissie, dan zal de Europese Commissie het huidige voorstel moeten herzien.