Stand.nl: De Brexit-onderhandelingen moeten worden opgeschort

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 9 juni 2017, 12:33.

Vandaag te gast: Hans van Baalen, VVD-Europarlementariër

Ze heeft gegokt en verloren. Premier May is haar absolute meerderheid in het Lagerhuis kwijt. Een flinke klap voor de Tories en een vernederend verlies voor May, want over tien dagen beginnen de Brexit-onderhandelingen in Brussel. En May schreef die verkiezingen zeven weken geleden nu juist uit om de Britse positie aan de onderhandelingstafel met de EU te verstevigen..

Maar het tegendeel is nu bereikt of zoals de Daily Mail vanochtend kopt: “She has blown it”, en een stabiele coalitie in eigen land lijkt vrijwel onmogelijk.

De meest voor de hand liggende conclusie is nu dat de Britten uitstel vragen in het Brexitproces. EU-commissaris Günther Oettinger zei vanochtend dat het onzeker is of de Brexit-onderhandelingen op tijd kunnen beginnen. Dat stelt ook de grote Amerikaanse bank JP Morgan. Brexit-onderhandelaar Michel Barnier leunt intussen achterover en zei: “We horen het wel als de Britten er klaar voor zijn”. Maar de politieke instabiliteit in Groot-Brittannië kan de onderhandelingen ernstig ontwrichten en het proces staat al onder grote tijdsdruk.

Moeten ze daar in Westminster eerst maar eens hun zaakjes op orde krijgen? Of moet Europa voet bij stuk houden en de onderhandelingen nu door laten gaan?

Stand.nl

Zodra beschikbaar kunt u hier de uitzending terugluisteren