Team-EU en team-VK betreden eindelijk de arena

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 17 juni 2017, 11:03.

Na veel onzekerheid beginnen maandagochtend de Brexit-onderhandelingen. Het wordt een nooit eerder vertoond spektakel, waarbij nog veel in nevelen is gehuld. Zelfs de uitkomst is onduidelijk, nu Europese regeringsleiders hardop speculeren over het niet doorgaan van de Brexit.

Kan de Brexit nog worden afblazen?

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen wees er de afgelopen dagen enkele malen op, dat in twee jaar veel kan veranderen. De regering-May kan vallen, of de publieke opinie omslaan. Om nog maar te zwijgen van nieuwe problemen als aan de andere kant van het Kanaal een economische crisis uitbreekt, doordat bedrijven het land verlaten.

Nu de Brexit-gesprekken formeel van start gaan, is de uittreding evenwel geen zaak meer van alleen het Verenigd Koninkrijk, zei Juncker onlangs. Alleen met instemming van de andere 27 EU-lidstaten kunnen de Britten op hun schreden terugkeren.

‘De deur blijft open om in de EU te kunnen blijven’, zei de Franse president Emmanuel Macron daarover, na een overleg met May eerder deze week. Hij reageerde op een uitspraak van de Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën). Die meent dat als de Britten hun besluit willen terugdraaien, ‘zij uiteraard een geopende deur zullen vinden’.

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad of via Blendle