Europees Parlement zet Theresa May onder druk

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 11 juli 2017, 9:33.

Nog voor de Brexit-onderhandelingen goed en wel van start zijn gegaan, dreigt het Europees Parlement een eventuele deal met de Britten te torpederen. Bedoeling is premier May te bewegen tot meer inschikkelijkheid wat betreft de rechten voor EU-burgers in Groot-Brittannië.

„We kunnen maar beter nu duidelijk zijn”, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. „We hebben het idee dat dit allemaal te lang duurt. Straks is er te weinig tijd over om te praten over een handelsakkoord en veiligheid.”

De onderhandelingen over de Brexit moeten namelijk in maart 2019 zijn afgerond. In oktober brengt Barnier advies uit aan de regeringsleiders en presidenten of er genoeg voortgang wordt geboekt bij de onderhandelingen.

Dit gaat vooral over de eindafrekening voor de Britten en de rechten van EU-burgers in het VK. Het nu al dreigen met een uiteindelijke tegenstem is dan vooral ook bedoeld om de Britten te bewegen meer water bij de wijn te doen. Want als er niet voldoende voortgang wordt gerapporteerd dan kan er ook niet begonnen worden met praten over toekomstige handelsbetrekkingen tussen de EU en het VK. De Britten zitten te springen om zo’n handelsdeal.

Lees het hele artikel in De Telegraaf (pag. 19) of via Blendle