Stand.nl: De laatste kernproef van Noord-Korea kan niet onbestraft blijven

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 4 september 2017, 11:02.

Vandaag te gast in Stand.nl (11.00 - 11.30 uur): Europarlementariër Hans van Baalen (VVD)

Het Zuid-Koreaanse leger heeft vandaag een militaire oefening gehouden in de Japanse Zee. Het machtsvertoon is een reactie op de kernproef van buurland Noord-Korea een dag eerder. Naar eigen zeggen met een waterstofbom.

Een dergelijke bom is honderden keren sterker dan de bommen op Hiroshima en Nagasaki. En dus stijgt de spanning tussen Noord-Korea en de westerse wereld, en de Verenigd Staten in het bijzonder, tot ongekende hoogte.

De Amerikaanse president Donald Trump wil nog strengere sancties. Volgens Trump is Noord-Korea een schurkenstaat die een grote bedreiging vormt voor de hele regio. De Amerikaanse president sluit een aanval op Noord-Korea niet uit. „We zien wel. Ze begrijpen maar één ding”, zei Trump toen hem gevraagd werd naar een eventuele aanval.

Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om te praten over deze crisis. En om een antwoord te vinden op de vraag: Wat nu? Moet het Westen weer met de Noord-Koreanen om tafel gaan zitten? Of is de tijd van praten voorbij en moeten de sancties verder worden aangescherpt?

Stand.nl