Hans van Baalen: "Juncker wil vol gas naar een federaal Europa. Dat is levensgevaarlijk"

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 13 september 2017, 22:32.

Juncker wil meer Europa, maar wil Europa dat wel? Het was vandaag het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg in Straatsburg. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wil meer Europa. Meer landen die met de euro betalen, één Europese president en een Europese minister van Financiën.

De voorzitter van de Europese Commissie greep vandaag de State of the Union aan om een Europees wensenlijstje neer te leggen. Hij wil parlementsleden die door iedereen in Europa gekozen kunnen worden. Geen nationale kieslijsten meer, maar pan-Europees. Het is volgens Juncker nu tijd om gebruik te maken van de wind in de zeilen en volle kracht vooruit te gaan.

De reacties op zijn Europese troonrede zijn wisselend. In het parlement kreeg hij veel applaus van de pro-Europese partijen. Guy Verhofstadt, de liberale voorman, is het met de analyse eens dat het nu de tijd van de Europese lente is. "Burgers willen de Europese Unie niet vernietigen, maar juist hervormen."

Hans van Baalen van de VVD is minder enthousiast. Volgens de voorman van de liberale partij betekenen de plannen in de praktijk dat Nederland monddood wordt gemaakt. "Juncker wil vol gas naar een federaal Europa. Dat is levensgevaarlijk. We komen volledig buitenspel te staan."

Lees het hele artikel op NOS.nl