Ambitieuze Juncker belooft veel. Té veel?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 14 september 2017, 9:33.

Vijf ambities van de Europese Unie. Jean-Claude Juncker wil een minder ingewikkelde en transparantere EU, die haar rol in de wereld gaat opeisen. Wat zei Juncker en wat bedoelde hij?

EU-BESTUUR OP DE SCHOP

Europa functioneert beter als we de voorzitters van de Europese Commissie en de president van de Europese raad fuseren tot één president. Dit is niet omdat ik iets tegen mijn vriend Donald Tusk heb, met wie ik al drie jaar goed samenwerk.

Jean-Claude Juncker vindt het dubbele voorzitterschap van de EU onduidelijk naar de burger toe. Trouwens ook voor buitenlandse regeringsleiders. Zo dacht Donald Trump onlangs in een gesprek met Europees Raadspresident Donald Tusk dat hij met Juncker zaken deed - een gênante maar veel voorkomende fout.

De voorzitter van de Europese Commissie stelt daarom voor om zijn eigen baan te fuseren met die van Europees ‘president’ Donald Tusk. Volgens Juncker zou het samenvoegen van beide functies efficiënter zijn.

Haalbaar lijkt zijn voorstel niet. Tijdens de eurocrisis groeide het gremium van EU-leiders, aangestuurd door Raadspresident Tusk, uit tot de belangrijkste politieke machtsfactor in Brussel, vaak ten koste van de Europese Commissie, maar ook noodgedwongen: de Europese Raad bleek in crisissituaties sneller te kunnen schakelen dan de ambtelijk ingestelde Commissie. Europese hoofdsteden zullen hun machtspositie niet snel willen afstaan of delen.

„Levensgevaarlijk”, vindt VVD-europarlementariër Hans van Baalen het voorstel. „Eén president, voor Commissie en Raad, maakt de lidstaten monddood.” Ook Junckers voorstel om een aparte Europese minister van financiën te installeren „zet lidstaten, waaronder Nederland, volledig buitenspel”, aldus de VVD’er.

Lees het hele artikel op NRC.nl (abo)